Új módszer az elveszett generációnak is nevezett fiatalok megsegítésére

Egyhangúlag elfogadta az oktatási szakbizottság Borboly Csaba jelentéstervezetét

(0 Szavazat)26 megjelenítés

– Fiataljaink olyan készségekkel kell hogy rendelkezzenek, amelyekre leginkább szükség van a munkaerőt igénylő szakmákban – jelentette ki a Régiók Európai Bizottságának raportőre, Borboly Csaba április 2-án Brüsszelben.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Európai Bizottságának oktatási szakbizottságának mutatta be A STE(A)M-tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban című jelentéstervezetét, amely az élmény- és projektalapú oktatást helyezi előtérbe. A jelentéstervezetet az EU tanácsadó szervének Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottsága egyhangúlag elfogadta.

A dokumentumban foglaltak alapján az élmény- és projektalapú oktatási módszer segítségével egy olyan régió, mint Hargita megye, úttörővé válhat a fiatalok foglalkoztatottságát illetően. A STE(A)M (természettudományok, technológiák, mérnöki tudományok, matematika és művészetek) oktatási módszer lényege ugyanis, hogy a jelenleg Romániában is külön oktatott tantárgyakat szorosan egymásra építve projektszerű feladatok megoldására ösztönözzék a tanulókat. A jelentéstervezet szerint ezekben a szakmákban középtávon jelentősen növekedhet a munkahelyek száma, ami megoldást jelenthet az úgynevezett elveszett generáció fiataljainak is (erről bővebben az Európai Ifjúsági Portál oldalán olvashatnak). A NEET fiatalok (not in education, employment or training) számára valós megoldást jelenthet, ha az oktatás minden szintjén meghonosítják a módszert, valamint ha a jelenlegi tanárhiányt is csökkentik ezen a területen.

Borboly Csaba ennek kapcsán elmondta, meg kell találni azokat a módszereket, amelyekkel elősegíthetik a fiatalok szülőföldjükön való boldogulását.

– A STEM oktatási módszer fejlesztéséhez fontos az irányvonalak pontos meghatározása és a végrehajtásához szükséges források biztosítása. Több olyan tanárra van szükség, aki képes, a hagyományos tantárgyi határokon túllépve, a projektszemlélet elsajátítására ösztönözni a diákokat. A szakoktatásban és a felnőttképzésben rengeteg lehetőség adódik rövid ciklusú, akár néhány hónapos, fókuszált képzések szervezésére. Emellett pedig szükséges a szakmai szervezetek, kamarák, munkaadók bevonása is, hogy egy térség munkaerőigényét is kielégítsék. Ebben a regionális és polgári egyetemek úttörő szerepet játszhatnak – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzátéve, hogy az Európai Bizottság a STEM vonatkozásában egy általános keretmintát dolgozhatna ki, szem előtt tartva a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait.

Korábban az EU tanácsadó szervének februári plenáris ülésén Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az új költségvetési időszak kapcsán beszámolt arról, hogy szeretnék megduplázni az Erasmus program büdzséjét, amely így 30 milliárd euró lenne. Ugyanakkor további cél, hogy a vidéki és a társadalom peremén élő diákok számára is kedvezőbbé, elérhetőbbé váljon a program. Növelnék mindezek mellett a Kreatív Európa program költségvetését is egyharmaddal, csaknem kétmilliárd euróig (az erről szóló háttéranyag itt tölthető le). Borboly Csaba raportőr ennek mentén javasolja, hogy az Erasmus+ program keretében még nagyobb figyelmet fordítsanak a fiatal oktatók részvételének ösztönzésére, nagyobb hangsúlyt fektetve a képzési programokban a STEM-módszerre és biztosítva az ehhez szükséges eszközöket.

A végleges jelentésről a Régiók Európai Bizottsága júniusi plenáris ülésén szavaznak.

A jelentés ütemtervét, korábbi közleményeinket és a munkadokumentumot az alábbi linken érhetik el:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Borboly Csabának az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Az eseményen készült fotóalbum az alábbi linken érhető el:

https://www.flickr.com/photos/cor-photos/

 

Csíkszereda, 2019. április 2.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774