Új bútorokkal gazdagodtak Románandrásfalva község iskolái

Az adományok ünnepélyes átadását a kissolymosi iskolában tartották 

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Átadták Románandrásfalva község iskoláinak azokat a bútorokat, amelyeket adományként gyűjtöttek össze. A bútorzat hiányával küszködő iskolák kéréssel fordultak Hargita Megye Tanácsához tavaly októberben, a megyei tanács pedig felkérte alintézményeit, a megye polgármesteri hivatalait és a cégeket, hogy segítsék a románandrásfalviakat. Ennek nyomán polcok, szekrények, padok és székek gyűltek össze. 

Huszonkét polcot adományozott a székelykeresztúri Elka Kft. és húsz szekrényt a székelyudvarhelyi Famos Rt., ezeket január 26-án, csütörtökön adták át Kissolymoson az Augusztinovics Pál Általános Iskolában. Ezekből tíz polcot és 6 szekrényt kapott a románandrásfalvi iskola, 6 polcot és 6 szekrényt a kissolymosi iskola, 3-3 polc és szekrény jutott a nagysolymosi, illetve a székelyhidegkúti iskoláknak.

A kissolymosi iskolában tartott átadási ünnepségen jelen voltak a gyerekek, a pedagógusok, Lőrinczi Levente kissolymosi unitárius lelkész, Szabó Klára, az Elka Kft. ügyvezető igazgatója, helyi és megyei tanácsosok.

Nagy Lajos polgármester ismertette az adománygyűjtés előzményeit, amikor Kardos Ibolya, a Románandrásfalva községi iskolák igazgatója megkereste a bútorhiány próblémájával a helyi tanácsot. Ezután fordultak segítségkéréssel a megyei tanácshoz.

Kardos Ibolya házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket a kissolymosi iskolában, ahol jelenleg hetven gyermek tanul. Az igazgató úgy fogalmazott: az iskola maga az élet, amiből reményt meríthetnek az emberek mindennap, hogy van folytatás és lesz megmaradás. Minden helybéli, aki valamit elért az életben, az iskolának is köszönheti azt, mondta a pedagógus. Nem versenyezhetnek a városi iskolákkal, tette hozzá, de hiszi, hogy vannak olyan értékek, amelyeket csak itt tanulhatnak meg. Kardos Ibolya a gyerekek és a tanári kar nevében mondott köszönetet az Elka Kft.-nek és a Famos Rt.-nek, a siménfalvi Marossy Gergely Általános Iskola V-VIII. osztályos tagozatának, ahonnan padokat és székeket kaptak, a székelykeresztúri katolikus egyháznak és a Zeyk Domokos Iskolaközpontnak a padokért és a Vox Rádiónak a segítségért.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt mondta, ez a nap az összetartás és a szolidaritás ünnepe, amelyről ezúttal is tanubizottságot tett a megye lakossága. Jó, hogy vannak olyan emberek és szervezetek, melyeknek a közösség a legfőbb érték, fejtette ki az alelnök. Továbbította a Famos Rt. többségi tulajdonosának, Verestóy Attila szenátornak az üdvözletét, aki egyéb teendői miatt nem tudott jelen lenni az átadáson.

Borboly Csaba megyeelnök azt kívánta, legyen minél több gyermek a községi iskolákban. Hozzátette: az a céljuk, hogy ne zsákfalu, hanem központ legyen Kissolymos, ezért dolgoznak az utak építésén is. Bízik benne, hogy egyre vonzóbb lesz ez a falu, keresztúriak is kiköltöznek ide, illetve azt mondta mindenkinek, biztassák az innen elszármazottakat a hazatérésre, hiszen van és lesz változás.

Csíkszereda, 2017. január 26. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774