Tűzoltó-felszerelést és székely csizmákat adnak át Csíkvacsárcsiban

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Vasárnap 17 órától Csíkvacsárcsiban a kultúrotthon kertjében kiértékelik az Egyenruhák és védőfelszerelések vásárlása a Vacsárcsi Önkéntes Tűzoltóknak című programot, 18 órától pedig átadnak hét darab férficsizmát a Népviseletet a vacsárcsi fiataloknak című kulturális program keretében. Mindkét programot Hargita Megye Tanácsa támogatta. Az esemény végén a három vacsárcsi csoport néptáncokat mutat be az érdeklődőknek.

A Vacsárcsi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete 2013-as év végén alakult, tagjai a Csíkszentmihály község Vacsárcsi falujában tevékenykedő önkéntes tűzoltók. Hargita Megye Tanácsa 9666 lejes támogatást nyújtott az egyesületnek a tűzoltó-egyesületeknek kiírt pályázati programjával, amelyből a csíkvacsárcsi önkéntes tűzoltóknak gyakorlati tevékenységekre alkalmas ruhákat és felszereléseket vásároltak. A vasárnapi kiértékelést követően rövid bemutatót tartanak a tűzoltók, és átadják nekik a megyei tanács támogatásából vásárolt egyenruhákat és felszereléseket.

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011 decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt évben sikeresen szerepelt az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már Csíkajnádon, Csíkszentgyörgyön, Oroszhegyen, Csíkkozmáson, Csíkszentmihályon, Csíkszentsimonban, Marosfőn, Madéfalván és Lövétén is.

Vacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, amelynek tagjai általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, amelynek tagjai óvodások és kisiskolások.

A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi vajdaszentiványi, küküllőmenti és szatmári táncok szerepelnek. A csoport vezetője Biró Mária, aki egyben a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke.

Az elmúlt években pályázati támogatásból felcsíki, mezőségi és szatmári ruhákat vásároltak, a tavaly pedig karaktercipőt a csoport női tagjainak.

 

Csíkszereda, 2015. augusztus 8.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774