Turistaösvények újulnak meg és helyi csapat fog vigyázni a biztonságra

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Közel ötven kilométer turistaösvényt újítanak fel és helyi hegyimentősejt alakul Székelykeresztúr térségében, illetve önkéntesek Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata búvárcsapatát is kiegészítik. Erről egyeztettek március 28-án az érintettek a keresztúri polgármesteri hivatalban. A megbeszélésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Rátz István megyei tanácsos, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Szaniszló Csaba székelyudvarhelyi barlangimentő, Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség elnöke és munkatársai, valamint Szali Mózes, a Villám-Fulger önkéntes tűzoltó-alakulat vezetője.

A turistaösvény felújítását és hitelesítését segíti a hegyimentő közszolgálat, és azt szeretnék, hogy ezt a helyiek átvegyék, a közösség magáénak érezze, rendszeresen takarítsák és karbantartsák az útvonalat, mondta Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.

– A turistaösvények felújítása nagyon fontos a biztonságos turizmus érdekében, lehetőséget biztosít a rendszeresen túrázóknak, az alacsonyabb jövedelműeknek a kikapcsolódásra, családi, baráti programok szervezésére – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Idén közel ötven kilométer felújítását tervezik, jövőre pedig újabb szakaszt újítanak fel, így két év múlva több mint száz kilométer megújult, és kijelölt turistaösvény lesz a térségben, számolt be Fekete Örs. Hozzátette: szívesen felkarolják a lentről jövő kezdeményezéseket, örültek a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség megkeresésének. Április 22-én, a Föld Napján túrát szerveznek, és közösen felmérik a helyszínt. Idén a székelykeresztúri halastavak és a Peszente-tető közötti részt újítják fel, illetve a Sóskútról induló körutat.

– A lakosság és a turisták biztonsága érdekében fontos, hogy minél több településen megalakuljon a hegyi- és barlangimentők helyi sejtje, ezt tervezzük Keresztúron is. Örülünk, hogy vannak jelentkezők az önkéntes tűzoltók közül, hogy ez megvalósulhat a Villám-Fulger és a helyi tanács alintézményeként működő tűzoltócsapatok közreműködésével – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek érdekében a jövő héten is találkoznak, egyeztetnek az önkéntesekkel, akik csatlakoznak hozzájuk, mondta Fekete Örs, és örvendetesnek nevezte, hogy a búvárcsapatukhoz is vannak jelentkezők. Az ő esetükben meg kell vizsgálniuk, milyen képzéssel rendelkeznek, és milyen oktatásra van szükségük a munkavégzéshez.

Csíkszereda, 2017. március 29. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774