Tüntettek a szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság alkalmazottai Csíkszeredában

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Közel háromszáz alkalmazott vett részt a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságtól azon a tiltakozáson, amelyet a CNSLR Frăția Szabad Szakszervezet Hargita megyei szervezetéhez társult Hargita megyei Concordia Szakszervezet és a Hargita megyei Sanitas Szakszervezet szervezett az intézmény tarthatatlan anyagi helyzete miatt.

Október 24-én a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság közel háromszáz alkalmazottja csatlakozott a szakszervezetek felhívásához, hogy csatlakozzanak ahhoz a prefektúrához, a munkaügyi minisztériumhoz, a pénzügyminisztériumhoz és a kormányhoz intézett kérésükhöz, hogy kormányhatározattal aktualizálják a pénzügyi standardokat, és biztosítsák a vezérigazgatóság működéséhez szükséges pénzügyi alapot. 

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság anyagi szempontból krízishelyzetbe került, képtelen biztosítani az ellátórendszer kedvezményezetteinek az ellátását, a központok felszerelését élelmiszerrel, tisztítószerekkel és tisztálkozószerekkel, fizetni a közüzemi szolgáltatásokért, törleszteni a beszállítóknak, illetve fizetni az alkalmazottak bérét és az államnak a hozzájárulásokat az alkalmazottak után. A problémát már többször jelezték az illetékesek a hatóságoknak, de a helyzetet nem orvosolták.

Jelenleg az intézmény 11 500 lejes költségvetési hiánnyal küszködik, amely az év utolsó trimeszterének költségeit jelenti. Ez azt eredményezi, hogy nem tudják biztosítani a kedvezményezettek, az ellátószemélyzet és az intézmény alkalmazottainak törvény által megszabott járadékait.

Napról napra nő a beszállítóknak fizetendő tartozás, a megye elhelyező központjainak gyerekei a katonaságtól, a személyzettől, a börtönök fogvatartottjaitól, tanintézetek pedagógusaitól és más szervezetektől kapnak adományokat, ahogy fizikai személyek is ajándékoznak élelmiszereket és tanfelszereléseket. Lassan beáll a tél, és még nem tudták beszerezni a tűzifát, és fennáll a veszélye, hogy megszüntetik a villany és a gáz szolgáltatását.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság 2640 gyereket lát el (közülük 1100 a gyerekvédelmi rendszerben van), és több mint tízezer fogyatékos felnőttet. Pénzügyi keret hiányában elmondhatjuk, hogy októberben nyolcszáz személy önkéntes munkát végzett a vezérigazgatóság keretében.

A szakszervezetek képviselői és a vezérigazgatóság alkalmazottai felháborítónak tartják, hogy a rendszerben levő gyermekeknek a fizikai személyektől jövő adományokból kell összegyűjteni az élelmiszert és a tisztálkodásukhoz szükséges kellékeket, és az elhelyező központok alkalmazottai ahelyett, hogy fizetést kapnának a munkájukért, saját háztartásukból visznek zöldséget és gyümölcsöt a gyerekeknek.

Csíkszereda, 2017. október 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774