Továbbtanulni vagy munkát vállalni? Itthon vagy külföldön?

Rendhagyó osztályfőnöki óra a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Itthon is van a jövő – hangzott el január 29-én a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, amelyre ellátogattak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársai.
Hargita Megye Tanácsának és Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségnek közös célja, hogy a fiataloknak lehetőséget biztosítsanak itthon az elhelyezkedésre.

Ennek érdekében népszerűsítik a szakoktatást a diákok körében, illetve pályaorientációs tevékenységekkel segítik őket a megfelelő szakma kiválasztásában. Azon dolgoznak, hogy mind a középiskolások, mind a hátrányos helyzetű fiatalok számára hasonló esélyeket biztosítsanak az iskola elvégzése után a szülőföldön való boldoguláshoz.

– Nem tartom jó megoldásnak azt, hogy a fiatalok elhagyják a szülőföldjüket azért, mert itthon nem látják a lehetőségeket. Nem részesülnek valós pályaorientációban, ezért nem látják a perspektíváit, a tudásuk itthon való kamatoztatásának lehetőségét. De odafigyeléssel és munkával mindezt fel lehet építeni, ezért kiemelt célunk, hogy a fiatalok számára itthon biztosítsunk lehetőséget. Ezen dolgozunk most, és a következő mandátumban is – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Itthon vagy külföldön címmel zajlik Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének esszéíró pályázata, amelyre a héten (január 31-ig) még beküldhetőek a pályamunkák az office@investinhargita.ro e-mail címre. A pályázat célja, hogy minél jobban megismerjék a fiatalok gondolkodásmódját, fejtette ki Cilip Árpád igazgató. Mint hozzátette, arra is szeretnének rámutatni, hogy „külföldön sincs kolbászból a kerítés”, bárhol a világon a hozzáértés és a kemény munka hoz eredményt.

Király Szabolcs, a fejlesztési ügynökség munkatársa felhívta a diákok figyelmét a szakmaválasztás fontosságára. Mint mondta, egy jó szakmával a tarsolyukban könnyebben és sikeresebben el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

– Nem feltétlenül a külföldi lehetőségeket kell először megragadni, hanem itthon megvizsgálni, hogy milyen esélyek vannak, majd ezt követően meghozni a döntést a munkavállalással kapcsolatban – fejtette ki a diákoknak.

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége további óralátogatásokat szervez a szakokatás népszerűsítése érdekében, illetve helyi vállalkozásokat, jó példákat is bemutatnak a fiataloknak.

A munkalehetőségek népszerűsítése és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítése érdekében jött létre a https://hargitahazavar.ro/ honlap, illetve a diákoknak szóló lehetőségeket népszerűsíti a https://www.diakmunka.ro/ honlap. A pályaorientációban segítséget nyújt a www.hovatovabb.ro honlap.   

Csíkszereda, 2020. január 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774