Továbbra is szükségesnek tartják a szakoktatás népszerűsítését Hargita megyében

Jó irányba mozdult el tendencia

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Továbbra is kiemelten támogatja Hargita Megye Tanácsa a szakképzést megyénkben, tekintve, hogy egyre növekvőben az itthon képzett szakemberek iránti igény. Az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre többen választják ezt a képzési formát. A képzés minőségének növeléséért pedig szükséges a tanműhelyek további felszerelése.

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola, Kájoni János Szakközépiskola és a Kós Károly Szakközépiskolák műhelyeit látogatták meg szeptember 3-án, csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője, Korodi Attila képviselő, iskolaigazgatók, partner cégek képviselői, mesterek és diákok.

A tanintézmények vezetői bemutatták a szakmai gyakorlatok helyszíneit, beszámolva arról is, hogy mire lenne szükségük diákjaik magasabb szinten történő képzéséért.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, bár Hargita Megye Tanácsának nem közvetlen tevékenysége a szakoktatás témaköre, mégis ismerve a magas munkaerőhiányt, tudatosan kell foglalkozni ezzel a témakörrel. Mint kifejtette, egy jó szakma biztos megélhetést jelent és újra népszerűvé kell tenni a szakképzést, figyelve fiataljainkra, hogy jó döntéseket hozzanak.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője szerint, az ügynökség, az iskolák és a vállalkozások közötti együttműködést tovább kell építeni, mert ez a rendszer segíti a gyerekeket elsajátítani a megfelelő gyakornoki tudást és hozzásegíti a munkaerő piacon való boldoguláshoz.

Király Szabolcs az ügynökség munkatársa beszámolt arról, hogy az osztályfőnöki óralátogatások és más rendezvények keretében több, mint ezer diákhoz jutottak el. Az ügynökség katalizátor szerepet tölt be a vállalkozók, a tanügy és iskolaigazgatók között: jelen pillanatban elmondhatjuk, hogy!  

Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos hozzátette, a pályaorientációt nem elég nyolcadik osztályban kezdeni, ennél sokkal korábban Mint kiemelte, ezt elsősorban helyi programokkal lehet megalapozni például a kisműhely programmal.  A tanácsos egy másik megoldandó problémaként említette a leköszönő és az új szakmák közti átképzést is.

Korodi Attila parlamenti képviselő szerint a cél, hogy rövid távú, precíz forgatókönyvvel és anyagi támogatással biztosítsuk a szakoktatás működését.  Mint mondta, ha egy szakember nem sajátítja jól el a szakmáját, alkalmazottként sem tud hatékony lenni, így a cég sem tud jól működni.

Demeter Levente főtanfelügyelő és Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő a Hargita megyei szakképzés és duális képzés helyzetét mutatták be.

Az eseményen, mint elhangzott, több cég és iskola között kell partnerség szülessen a duális képzés tekintetében. Jó irányba halad a Hargita megyei szakképzés, ezt tendenciát kell továbbra is elősegíteni.

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 7.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774