Törvényes keretek között kell elhelyezni a közúti jelzéseket, fekvőrendőröket

Igyekeznek figyelembe venni a javaslatokat 

(0 Szavazat)93 megjelenítés

Az elmúlt időszakban a megyei tanács több helyszínen is fekvőrendőröket helyezett el: Csíkszentgyörgyön a 123C, 123B, Bögözben 137, Szentmihályon 124, továbbá Fenyéd községben a 138-as jelzésű útszakaszon az iskolák és óvodák környékén annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságosabban tudjanak átkelni az úton. Egyelőre szokatlan az autósoknak, hogy fekvőrendőrökkel találkoznak a megyei utak mentén, viszont a megyei tanács munkatársai arra kérnek minden autóvezetőt, hogy tartsák be a forgalmi szabályokat, lassítsanak le, illetve ne kerüljék ki a fekvőrendőröket, hiszen balesetet okozhatnak. Jelenleg zajlik a megyei utakon a sáv elválasztó hosszanti csíkok festése, majd következik az átjárók festése is, mindezt a helyi rendőrséggel és a polgármesteri hivatallal közösen megállapítva. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn, október 2-án Fenyédre látogatott, hogy személyesen vizsgálja meg a megyei úton kihelyezett fekvőrendőrt. A közösségi oldalon élő bejelentkezésben számolt be a megyeelnök Bokor Botond polgármesterrel a mai nap egyeztetésének eredményét (https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1393018554078857/). A polgármester szerint a községen áthaladó 138-as megyei út a megye egyik legforgalmasabb szakasza, amelynek következtében a közbiztonságra oda kell figyelni, ebből a gépkocsi vezetők is ki kell vegyék a részüket. Borboly Csaba szerint az idén lejáró és az ősz folyamán újra kiírandó forgalom biztonsági elemek kihelyezésére vonatkozó közbeszerzésbe bele foglalják az aszfaltból készült szigetek kialakítását is a gyalogos átjárók esetében, amely várhatóan jobb eredményt hoz a mostani műanyag fekvőrendőrök helyett. Fenyéden a lakossági jelzések mentén megvizsgálják a fekvőrendőr áthelyezésének lehetőségét, amelyet a polgármesteri hivatalnak előzetesen konzultálnia kell az érintett lakossággal ezt követően pedig a megyei tanács intézkedik.

A megyei útszakaszokon található fekvőrendőrök elhelyezése, útfestések és átjárók felfestése előzetes megtervezés és egyeztetés alapján történik, amelyet a megyei tanács az érintett település önkormányzatával és rendőrségével folytat. Ezek pontos helyszínét a konzultáció alapján törvényes keretek között határozzák meg. A helyszíneket illetően a lakosság tehet javaslatokat a helyi polgármesteri hivatalban és rendőrségen, a felsorolt szerveken keresztül a kezdeményezés eljut a megyei tanácshoz is, hogy közösen vizsgálhassák meg kivitelezhetőek-e a kért módosítások. Azonban a közúti jelzések elhelyezésekor nem lehet eleget tenni minden igénynek, elsősorban a törvényt kell figyelembe venni, továbbá nem lehet túlzsúfolni őket, vagy alkalmatlan helyszínre helyezni.

Többször is témába kerültek a megyei utakon elhelyezett fekvőrendőrök, útfestések, átjárók. Ilyen példa Udvarhelyszék, ahol több településen is fekvőrendőrt helyeztek ki a forgalmasabb utakon a megyei tanács munkatársai az illetékes szervekkel egyeztetve. Fekvőrendőrök kihelyezéséhez először a helyi önkormányzatok igénylésére van szükség, majd a helyi rendőrséggel egyeztetve a megyei tanács közösen határozza meg ezek helyszíneit, oda helyezik, ahol az indokolt például iskolák környéke balesetek megelőzése és a biztonság fokozása érdekében. Így történt ez Udvarhelyszéken is, figyelembe véve, hogy melyek a sűrűbben látogatott helyek, mint kórház, rendőrség, oktatási intézmény, illetve hol közlekednek idősek, gyermekek átjárókat festettek, a fekvőrendőröket pedig ezek elé helyezték ki. Fekvőrendőrök elhelyezése automatikusan jelző táblák elhelyezését feltételezik, ezért a megyei tanács munkatársai majdnem egyidejűleg a fekvőrendőrök közelébe jelző és 30-as sebességkorlátozásra figyelmeztető, illetve gyalogátjárót jelző táblákat is helyeztek ki. Ezenkívül jelzések felfestésével kapcsolatosan is érkeznek észrevételek a megyei tanácshoz, erre vonatkozóan elmondható, hogy azon cégek végzik el ezt a tevékenységet, akik megnyerik az adott kistérségben szükséges karbantartási munkálatok kivitelezését. Az útjelzéseket hat havonta festik újra.

A témával kapcsolatos dokumentumok, képek megtekinthetők a következő linken:

A témában készült bejegyzés a következő linken olvasható: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1383788335001879/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. október 2. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774