Több turistaösvény van a megyében, mint valaha

Évet értékelt Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

(0 Szavazat)84 megjelenítés

Családias hangulatban értékelte ki az elmúlt év megvalósításait Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata december 15-én, kedden este Csíkszeredában. Az ünnepségen bemutatták a Súgó-barlang felső, száraz járata feltárásának 50. jubileuma alkalmából készült fotókiállítást, ugyanakkor a megyei tanács Önzetlenség Díjával értékelték Szaniszló Csaba, a közszolgálat búvárszakosztálya vezetőjének kiemelkedő tevékenységét.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hét éve dolgozik a hegyimentőkkel, ennyi idő alatt összeszoktak, sok mindent megvalósítottak, sikerült az infrastruktúra és az emberi erőforrás tekintetében is jelentősen fejleszteni a közszolgálatot, ugyanakkor bővítették a települések körét, akik partnerek ebben a munkában, sok helyi önkormányzat is felzárkózott.

– A településekkel közösen sok mindent meg lehet valósítani, hiszen a hegyi térségek hozzájuk tartoznak, együtt EU-s forrásokat is le lehet hívni a tevékenység fejlesztésére. Fontos, hogy a panzió- és sípálya-tulajdonosok, a közbirtokossági vezetők, cégvezetők megértsék, mennyire fontos a hegyimentők tevékenysége. Ugyanakkor a fiatalságra kell fókuszálni, minél több programot kell szervezni nekik, hiszen az a fiatal, aki megismeri a hegyeket, nem megy el külföldre, vagy ha el is megy, hazajön, mert honvágya van amiatt, amit megélt a hegyekben, a természetben – emelte ki Borboly Csaba.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy nagyra értékeli a közszolgálat tevékenységét egy biztonságos és eladható turizmus megteremtésében.

– Sok munka van még hátra, koncepcionálisan ki kell dolgozni a továbblépési lehetőségeket a biztonságos turizmus terén, hiszen jobban támogatják a döntéshozók és Hargita megye lakói a közszolgálat működését akkor, ha látják, több turista érkezik a megyébe annak köszönhetően, hogy GPS-re letölthető turistaösvény-térkép segítségével biztonságosan barangolhatnak a megyében.

Az alelnök az elkezdett tevékenységek folytatására biztatott, további turistaösvények kijelölését, kerékpárutak kiépítését, kiadványok szerkesztését említette a további elvégzendő feladatok között.

Fekete Örs, a közszolgálat vezetője beszámolója szerint idén is eredményes évet zártak, hiszen a gyergyói csapat – és ezáltal a közszolgálat – borszéki különítménnyel bővült, első alkalommal szervezték meg a székelyföldi hegyimentők találkozóját, illetve a Biztonságos hegyi turizmus program is új lendületet kapott, hiszen a Heineken cégtől nyert támogatásból készítik el a Csíki-havasok részletes térképét, folyamatosan engedélyeztetik az ösvényeket. Megyeszinten 320 új oszlopot helyeztek ki, ugyanakkor hegyi kerékpárutak épülnek, 120 kilométer készült el az idén. – Több a turistaösvény a megyében, mint valaha – emelte ki Fekete Örs. 

Ugyanakkor új hegyi menedékek épültek, kalákában újjáépítették a nyáron leégett hegyi menedéket a két Hargita között, több mint 700 gyerek, nagyon sok iskola, valamint a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerek vett részt a megyei tanács Barangoljunk Székelyföldön! című programjának rendezvényein.

– Az idén a téli bevetéseink száma meghaladta a kétszázötvenet, ami nagyon sok munkaórát, rengeteg erőfeszítést jelentett alkalmazottainknak és önkénteseinknek. Mindezek mellett hegyimentőink igyekeztek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló hasznos programokkal eltölteni azokat a balesetek és más tevékenységek közti időszakokat. Ingyenes síoktatást tartottak, újra megszervezték a Brekkencs sítábort, ahol több gyereknek sikerült elsajátítania a sízés minden apró fortélyát egy egész héten át. Síversenyeket szerveztek gyermekeknek és felnőtteknek, ilyen volt a borszéki síverseny, a Gyergyó-kupa, a Lőrincz Pál kupa, a családi síverseny, a Jómadár kupa, az extrém síverseny, a Roseal kupa. Nagy érdeklődés övezte a már hagyományosnak mondható Mike Csaba-emléktúrát, amely új elemekkel, nehezebb útvonallal volt megtűzdelve, ugyanakkor Maroshévízen a Kelemen-kupával díjazott túrasíverseny, amely már az országos túrasíverseny programjában is megtalálható, és amely szintén nagyon nagy érdeklődésnek örvend. Rengeteg síversenyt biztosítottunk, maratonokat, ügyességi versenyeket felügyelünk – emelte ki fekete Örs.
Az ünnepségen Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség Díját vehette át Szaniszló Csaba, a közszolgálat búvárszakosztályának vezetője. Fekete Örs laudációjában kifejtette, hogy bár a közszolgálat fő tevékenysége a hegyi- és barlangimentés, látva a sok szomorú esetet, amikor tétlenül, fejcsóválva álltak egy-egy balesetnél a tó partján, nézve a kétségbeesett családot, felmerült a kérdés: vajon ilyen esetben nem tudnának segíteni? És kiderült, hogy tudnak, hiszen Szaniszló Csaba felajánlotta, hogy búvárként időt, energiát nem sajnálva támogatná a hegyimentő közszolgálat búvárszakosztályának létrehozását, s akár az oktatói minősítést is megszerezné annak érdekében, hogy a csapatot tanítani, vezetni tudja.

– Mivel kérdésünkre szinte azonnal választ is kaptunk, közösen indultunk el a nem egyszerű, sokszor rögös úton. A legtöbb esetben nem elég, ha a búvárnak megvannak a kellő fizikai adottságai, hisz a sötét, átláthatatlan vízben halottat kereső személy hatalmas lelki megterhelésnek is ki van téve. Mindezeket a nehézségeket vállalva csapatunk – és ezt ma már büszkén mondhatjuk – helytáll és öregbíti közszolgálatunk és megyénk hírnevét – fogalmazott az igazgató. (A teljes szöveget az alábbi linken tekinthetik meg: http://hargitamegye.ro/kituntetesek/dijazottak/2015-os-ev-dijazottjai/szaniszlo-csaba.html). A díjat Borboly Csaba megyeelnök, Barti Tihamér alelnök és Fekete Örs, a közszolgálat vezetője adta át.

Az ünnepi eseményen éves tevékenységéért díjazták a gyergyószentmiklósi Dancurás Hegyimentő Csapatot, a Csíki  Hegyimentő Egyesületet, a székelyudvarhelyi Harmont Hegyimentő Csapatot, a Toplița–Călimani Hegyimentő Egyesületet, továbbá a barlangimentő és a búvárszakosztályt.

Csíkszereda, 2015. december 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774