Több téren is támogatná Hargita Megye Tanácsa a juhtenyésztők tevékenységét

A csíkszeredai megyeházán tartott gyűlést a Hargita megyei juhtenyésztők egyesülete

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A Hargita megyei juhtenyésztők egyesületének január 26-i gyűlésén számos aktuális témakör kapcsán egyeztettek az egyesület tagjai Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökével, Becze István megyei tanácsossal és Hargita Megye Tanácsának illetékes kollégáival.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy nagy szükség van a térségben kisvágóhidak létesítésére, melyek megvalósítására összefogásra és az érintett felek bevonására van szükség.

– Ahogy eddig, Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban is számos programon keresztül támogatja a jó kezdeményezéseket és azt a hasznos tevékenységet, amit a juhtenyésztők végeznek – emelte ki Borboly Csaba.  Kiemelten foglalkoztak az egyeztetés során a pásztorképzések mielőbbi beindításával, melyről az elmúlt időszakban már több megbeszélést folytatott a megyeelnök az érintett felekkel.

– Tény és való, hogy nagy szüksége lenne a térségnek erre a képzésre, hiszen mindnyájan tudjuk, azok a pásztorok, akik még elhivatottan végzik ezt a munkát, lassan mind kiöregednek – mondta Baló István, a juhtenyésztők egyesületének elnöke.

Mindemellett újra terítékre került a medvék elszaporodásának problémája is.

– Arra kérem az egyesület tagjait, segítsenek abban, hogy lépésre bírjuk a vadászegyesületeket az ügy kapcsán. Számíthatnak a támogatásunkra, és a veszélyes egyedek beazonosításában is szívesen besegítünk – hangsúlyozta a megyei tanács vezetője.

Borboly Csaba azt is kiemelte, hogy más országokhoz hasonlóan, Romániában is el kell érni, hogy  legyenek európai uniós kompenzációk.

– A pásztorkutyák tartásától elkezdve egy sor más dologra léteznek EU-s támogatások a nyugati országokban, arra kell törekednünk, hogy ezeket nálunk – ahol a legnagyobb szükség lenne rá –   szintén bevezessék – mondta a megyeelnök.

Szóba került a gyapjúfeldolgozó létesítésének lehetősége is, illetve további két megbeszélést helyeztek kilátásba a közeljövőben a vadászegyesületekkel, valamint a hegyimentőkkel.

– Megoldást kell találnunk a hegyi turistaösvények biztonságossá tételére, hiszen a turisták komoly profitot hozhatnának az esztenáknak is – fejtette ki véleményét Borboly Csaba.

Becze István megyei tanácsos kiemelte, hogy Maros, Kovászna és Hargita megye állattartó egyesületei között együttműködést kell kialakítani és összefogni a közös érdekeket, hogy komoly előrelépéseket lehessen elérni a jövőben.

– Összegeznünk kell, melyek azok a fejlesztési irányok, melyekből komolyabb támogatásokat tudunk behozni, hisz számíthatunk a magyar kormány gazdasági fejlesztéseket célzó támogatásaira is – hangsúlyozta Becze István.

Csíkszereda, 2018. január 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774