Több nőt a döntéshozatalba!

A nők hangsúlyosabb részvételéről és családtámogató programokról tárgyaltak a megyeházán

(0 Szavazat)26 megjelenítés

A nők döntéshozatalban való hangsúlyosabb részvételéről is szó volt azon a megbeszélésen, amelyet az RMDSZ Nőszervezetének elnökével, illetve vezetőségi tagjaival folytatott a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 17-én, pénteken. Biró Rozália, a szervezet elnöke, parlamenti képviselő mellett részt vett Lőrincz Csilla Székelyföldért felelős alelnök és Horváth Anna önkormányzatokért felelős alelnök, továbbá Korodi Attila parlamenti képviselő és Becze István megyei tanácsos. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a Szövetség vezetőtestületeiben szükség van a nők szaktudására.

Biró Rozália parlamenti képviselő értékelte azt a nyitottságot, amellyel a székelyföldi önkormányzatok és ezen belül Hargita Megye Tanácsa bevonta a nőket a döntéshozatalba. Ennek a folyamatnak az eredménye már megmutatkozott mind az önkormányzati, mind a közösségi életben, hisz még jobban oda tudunk így figyelni az emberek, családok elvárásaira.

Borboly Csaba ismertette Hargita Megye Tanácsa nemrég újraindult családmunkacsoportjának célkitűzéseit (http://www.hargitamegye.ro/hirek/megujult-hargita-megye-tanacsa-csaladmunkacsoportja.html), illetve a megyei tanács eddigi intézkedéseit ezzel kapcsolatosan: az olyan évek óta futó programokat, mint a Barangoljunk Székelyföldön! vagy az Ifinapok, a pályázati kiírásokat, a családos programok támogatását, a megyei kórház szülészeti és sürgősségi osztályának korszerűsítését, az egészségügyi szűrőprogramot, az ösztöndíjprogramot. Elmondta, hogy a gyermeknevelési szabadságról a munkaerőpiacra visszatérő anyákat azzal segítik az intézményben, hogy biztosítják számukra a fokozatos munkába állás lehetőségét. A munkacsoport törvénykezdeményezésekkel szándékozik az RMDSZ parlamenti frakcióihoz fordulni, jelentette ki Borboly Csaba.

A helyi önkormányzatok beruházásainak, programjainak támogatásánál is figyelembe veszik, miként érvényesülnek a fenti szempontok, mondta el a megyeelnök, aki a tej-kifli program követésére létrehozott online felület ismertetésénél arra kérte a jelen lévő képviselőket, segítsenek a jelenlegi rossz törvény módosításában, akárcsak a szakképzés és pályaorientáció terén, amelyeknek a megváltoztatásáért Hargita Megye Tanácsa erőfeszítéseket tesz.

Borboly Csaba arra kérte Biró Rozáliát mint a parlament külügyi bizottságának elnökét, hogy ajánlja látogatásra Hargita megyét a külföldi nagyköveteknek, ennek érdekében a megyei tanács munkatársai dokumentumokat küldenek a külügyi bizottságnak. Az elöljáró az idősek számára létrehozott nappali központok ügyében is kérte a képviselők segítségét.

Csíkszereda, 2017. március 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774