Több mint ezer gondozásra szoruló gyerek, idős és fogyatékkal élő helyzete válik kilátástalanná

Borboly Csaba figyelem felhívó megmozdulás lehetőségét sem zárja ki

(0 Szavazat)127 megjelenítés

Kilátástalan helyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság miután a kormány jelentősen megvágta a szociális támogatásokat erre az évre. Több alkalommal is fordultak ez ügyben a kormányhoz az illetékes minisztériumhoz. Legutóbbi levelükben, amelyet e hónap elején fogalmaztak meg a miniszterelnök felé kiemelik, hogy amennyiben nem korrigálják a költségvetést úgy az igazgatóság képtelen lesz a több mint ezer rászorulót gondozni. 

A gyerekvédelemre 2017-re jóváhagyott összeg a tavalyi támogatás 77,75 százalékát teszi ki, a fogyatékkal élő személyek gondozását ellátó központok a tavalyi támogatás 85,05 százalékát hagyták jóvá idén.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a helyzet mielőbbi megoldására van szükség, hiszen az állam alkotmányos kötelessége a szociális szolgáltatások biztosítása.

Borboly Csaba megyeelnök és Elekes Zoltán a gyerekvédelmi igazgatóság vezetője ma ez ügyben Bukarestben a Pénzügyminisztériumban és a Fejlesztési Minisztériumban megbeszéléseket folytattak György Attila, illetve Sirma Caraman államtitkárokkal sikertelenül

Borboly Csaba négy megoldást lát járható útnak, amelyhez az RMDSZ parlamenti frakciójának segítségét továbbra is kéri és megköszönte az eddigi egyeztetések megszervezésében nyújtott segítséget. A Munkaügyi Minisztérium 978/2015-ös határozatot módosítva száz százalékban finanszírozható kell legyen a felnőtt gondozás. Másik megoldás a jelenlegi gyermekgondozás 75 százalékos költség támogatását a kormány emelje meg 90 százalékra. Harmadikként a kormány tartalékalapjából kérnék a költségek fedezését. A negyedik megoldásként szolgálna, ha a tej-kifli programból megmaradt összegeket átcsoportosíthatnák, valamint azokban az esetekben, ha a cégek nem kötik meg az alszerződéseket erre az évre keveselve a tavaly leszerződött árakat, ott a fennmaradt pénzeket átcsoportosítanák az újabb közbeszerzésig.

A megyeelnök nem zárja ki egy figyelem felkeltő megmozdulás lehetőségét sem Bukarestben szeptember 20-án, amelyben minden érintettre és az ügyet támogatóra számít.

Mindezek mellett ma már levélben fordult Borboly Csaba megyeelnök és Jean-Adrian Andrei prefektus Mihai Tudose miniszterelnök, Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, Regionális Fejlesztési miniszter és Sirma Caraman Regionális Fejlesztési Minisztérium államtitkára felé, hogy biztosítsák a költségek fedezését a tartalék alapból.

A csütörtöki, szeptember 7-i Társadalmi Párbeszéd Bizottságának is egyik fő témája a fent vázolt probléma volt, ahol az intézmény alkalmazottainak érdekeit képviselő szakszervezeti vezetők ismertették a helyzetet.

Borboly Csaba közösségi oldalán Bukarestből élő bejelentkezésben összegezték a kialakult helyzetet:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1373544686026244/

Csíkszereda, 2017. szeptember 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774