Több mint 180 egyházi ingatlanra adott támogatást idén Hargita Megye Tanácsa

Évértékelő beszélgetést szerveztek a Hargita megyei felekezetek vezetőivel

(0 Szavazat)112 megjelenítés

Az együttműködés eredményeit ismertették azon az évértékelő rendezvényen, amelyet a megye felekezeteinek vezetőivel közösen tartott Hargita Megye Tanácsa december 14-én, hétfőn a csíkszeredai megyeházán. A 2015-ös év során az egyháztámogatási program révén a megyei tanács több mint 180 egyházi ingatlan felújításához, építéséhez járult hozzá, továbbá az egyházi együttműködési program részeként közösségépítő tevékenységeket támogatott, mint például a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó vagy a nagygalambfalvi református parókia által szervezett interetnikus tábor. 

Ezenkívül a műemlékes pályázati program által idén is támogatást biztosított a megyei épített örökség megőrzésére, így 17 műemlék felújítása valósult meg. Borboly Csaba megyeelnök szerint az idei együttműködésnek számos kézzelfogható eredménye van, amelyek közül be is mutatott néhányat a résztvevőknek. Mint ismertette, a megyei tanács támogatásával valósult meg a székelykeresztúri református kultúrotthon, a kászonújfalvi templom és plébánia, a csíkkozmási templom, a kissolymosi ravatalozó felújítása. Az egyházzal való együttműködés nem merült ki csupán épületek restaurálásában, de más projektekben is számíthatott a megyei tanács a segítségükre, mint a román nyelv oktatása, a szakképzés népszerűsítése.

– Vannak problémás területek, ahol az önök szavának nagyobb súlya van, ilyen például a szakoktatás. Köszönöm az együttműködést, és az elkövetkező időszakban is kérem a segítségüket, valamint szívesen várom a visszajelzéseiket, javaslataikat – mondta Borboly Csaba.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke számára az egyház képviselőivel való együttműködés feltöltődést jelent. Megköszönte a segítséget abban, hogy a közösen képviselt ügyeket érthetőbben át tudták adni a közösségeknek.

Az évértékelőn Farkas Enikő, a megyei tanács munkatársa a jelenlévőkkel egy pályázati lehetőséget ismertetett, a 2014–2020-as Regionális Operatív Program 5. prioritású tengelyét. Az említett program kulturális örökségek megőrzésére, védelmére, fejlesztésére, műemlékek, beltéri festmények restaurálására, turisztikai népszerűsítésre vonatkozik. Zonda Erika vezérigazgató kifejtette, hogy egyre több egyházközösség él a pályázati lehetőségekkel, és további pályázásra buzdította a résztvevőket.

Tamás József püspök egy idézettel köszönte meg a megyei tanács eddigi támogatását: „Legyen áldott a kéz, amely ad!”

A kiértékelő rendezvény a Codex régizene-együttes előadásával zárult.

Csíkszereda, 2015. december 14.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774