Tízéves a Székely termék mozgalom

Tízéves a Székely termék mozgalom

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A X. Székelyföld Napok keretében október 12-én, szombaton ünnepelték a Székely termék mozgalom tizedik évét. Ez alkalommal újabb 28 termelőnek nyújtották át a Székely termék védjegyet.

Mint azt Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta, immáron közel 150 termelő közel 1500 terméke rendelkezik a védjeggyel, amely a kisgazdáknak és családjaiknak biztosít tisztességes megélhetést, és a fiatalok számára is lehetőséget kínál az itthon vállalkozásra. Mindazonáltal az ügynökség vezetője örömét fejezte ki, hogy a FRiDGE EU-s pályázat révén újabb lehetőség nyílik a termelők számára jó tapasztalatok szerzésére, és a védjegy további népszerűsítésére külföldön is.

A FRiDGE európai uniós program az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások versenyképességét növelné. A Tolna testvérmegyei együttműködésnek köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe keretében megvalósuló programban.

– Célunk, hogy a védjeggyel rendelkező termékek minőségét tovább javítsuk. Hargita Megye Tanácsának hozzáállása, kitartása és a termelőkbe vetett bizalma kifizetődött – tette hozzá Cilip Árpád, megköszönve az ügynökség munkatársainak a fáradozást, de Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének és Márton István igazgatónak is a munkát, akik elindították a Székely termék mozgalmat.

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz csatlakozott a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is. Az összegyűjtött búzából és az abból készült lisztből a Székely termék védjeggyel rendelkező pékségek is sütöttek kenyeret. Ezekből a kenyerekből falatozhattak az ünnepségre kilátogatók, a mellé felszolgált többi Székely termékkel együtt.

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke szerint nem létrehozni nehéz valamit, hanem hosszútávon fenntartani. A közös, kitartó munka eredménye a védjegy fennállása és a családoknak biztosított megélhetés. A Magyarok Kenyere program pedig üzenet, hogy számítanunk kell egymásra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, folytatni kell az elkezdett munkát, mert a kezdeti nehézségek ellenére mára sikerült mindenki számára egyértelművé tenni, hogy a székelyföldi termelők tisztességes munkával jó minőségű termékeket állítanak elő, amely a fiatalok számára is jövőképet mutat.

Csíkszereda, 2019. október 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774