Tizenötödik alkalommal szerveztek színjátszó találkozót Ajnádon

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Az idei, október 16-i amatőr színjátszó találkozónak Ajnád volt a házigazdája. Immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a találkozót Csíkszentmihály községben, az esemény része volt a VII. Székelyföld Napoknak.

A vasárnap délután kezdődő rendezvényen a Csíkajnádi Szent István Szervezet elnöke, Szőgyör Loránd köszöntötte a jelenlevőket, majd röviden ismertette Csíkajnád településtörténetét. „Hála Istennek évszázadokon keresztül a szülőföldhöz való ragaszkodás jellemezte a székelységet, és az a hit, hogy itthon is tud és képes boldogulni. Kívánom mindenkinek, hogy szülőföldjén, családja és barátai körében tudjon boldogulni, és tudja erősíteni székely népünk küzdelmes mindennapjait” – mondta.

A társszervező Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület részéről Fodor Zoltán beszélt a színjátszó találkozó fontosságáról és kulturális jellegéről, majd röviden felelevenítette az előző tizennégy eseményt. Fodor hangsúlyozta, hogy a rendezvény 2001-ben a csíki ifjúsági színjátszó csoportok találkozójaként indult, de később székelyföldi színjátszó találkozóvá nőtte ki magát.

„A műkedvelő színjátszás ügyét ma is fel kell vállalni, hiszen közösségfejlesztő ereje van, amikor egy közösségben összekovácsolódik egy kis társaság. Egy ilyen kis közösség a tevékenységével nemcsak a nemzeti kultúrát szolgálja, hanem egyben ápolja hagyományainkat, szokásainkat is. És akkor még nem beszéltünk a szórakoztató jellegéről” – hangsúlyozta Fodor.

Az eseményen részt vett Korodi Attila parlamenti képviselő is, aki rövid beszédében gratulált a szervezőknek, és méltatta, hogy tizenöt évig kitartottak az esemény szervezése mellett. Valamikor, amit fiatalon elkezdtek, azt most felnőttként is fontosnak tartják. Korodi szerint szükség van az amatőr színjátszásra, hiszen közösségépítő jellege van, ezért sok sikert kívánt a résztvőknek.

A megnyitó után a borszéki Amatőr Színjátszó Csoport Trunkó Barnabás Ritkaság című politikai kabaréja, majd a siklódi (Etéd község) amatőr színjátszó csoport A szimuláns című rövid jelenete következett. A borzsovai színjátszó csoport Tamási Áron A székely fás című népi jelenetet mutatta be. Rövid szünet után a vacsárcsi Búzavirág néptánccsoport felcsíki táncokkal szórakoztatta a jelenlevőket, majd Kisgalambfalváról Hunyadi András A szatyor című vidám jelenetével lépett fel. A lövétei Amatőr Színjátszó Csoport A körmenet című vidám jelenettel érdemelte ki a közönség elismerését.

Az est utolsó amatőr fellépői Csíkszentmihály község másik településéről, Csíkvacsárcsiból érkeztek, Kéri Ferenc A beteg disznó című jelenetével szórakoztatták a közönséget.

Az idei rendezvényen nem volt szakmai zsűri, és nem rangsorolták a fellépőket, hiszen nem a versengést, hanem a találkozó jellegét tartották fontosnak a szervezők. A támogatók jóvoltából mindegyik csapat könyvcsomagot és emlékplakettet kapott.

A díjakat a támogatók részéről Izsák-Székely Lóránt polgármester és Becze István megyei tanácsos adták át. Az est meghívott vendége a marosvásárhelyi Gruppenhecc kabarétársulat volt, amely a Migráncs vagyok, nem piskóta című politikai kabaréval szórakoztatta a résztvevőket.

A rendezvény támogatói Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentmihály Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.


Csíkszentmihály község, 2016. október 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774