Tizenkét medvére várnak döntést

Ülésezett a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága

(0 Szavazat)41 megjelenítés

A tegnap reggel történt tusnádfürdői kettős medvetámadás után, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke kezdeményezésére ülésezett a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága. A megbeszélésre hívták a környezetvédelmi minisztert, akit végül Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője képviselt.

- Egyértelműen elhangzott a főfelügyelő részéről, hogy jelenleg egy túlszaporulatról beszélünk a medvék esetében. Tehát a tény megállapított, csupán az eszközök nem kerültek tisztázásra, hogy kinek mi a feladata. Joghézag van, ezt minden hozzászóló alátámasztotta, és ez ad lehetőséget arra, hogy senki ne vállalja fel a szükséges döntést - értékelte Borboly Csaba a megbeszélés végén.

A jelenlévők arra az álláspontra jutottak, hogy a legfontosabb lépés segíteni a vadászegyesületeket, hogy elkészítsék a veszélyes példányok kiemelése jóváhagyásához szükséges dokumentációt. Ezt sürgősséggel elküldik a minisztériumba, és várhatóan a minisztérium részéről is megfelelő gyorsasággal megérkezik a jóváhagyás. A megyeelnök véleménye szerint nem az elköltöztetés a legjobb megoldás, hisz a más, ismeretlen környezetben magához térő medve valószínűleg még agresszívabb lesz. Nyilván a bocsok sorsa külön kérdés, őket a létező rehabilitációs rezervátumok gondjaira kell bízni.

Amíg a helyzet stabilizálódik, a Hargita Megyei Zsandárfelügyelőség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn - csak vasárnap éjjel öt beavatkozásuk volt, de egyértelmű, hogy a jelenlegi jogi keretek között szélesebb beavatkozási lehetőségük nincs. Jean Adrian-Andrei, Hargita megye prefektusa felszólította az illetékes dekoncentrált intézmények vezetőit, hogy fokozott prioritással kezeljenek minden olyan beadványt, ami a tusnádfürdői helyzet rendezését szolgálja.

Szép Róbert főfelügyelő szerint szükség van az erdei gyümölcsök betakarításának, egyáltalán az erdő használatának szabályozására, hisz lényegében elveszik a vadak elől a táplálékot. Lépéseket kell tenni az erdei quadozás és terepmotorozás megszüntetésére, hisz ezek a tevékenységek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek. Ennek lehet az egyik következménye a medvék lakóterületek közelében való megjelenése, és nem a városi legendaként elterjedt mértéktelen fakivágás, ugyanis Hargita megyében növekvő tendenciát mutat az erdős területek mennyisége.

Borboly Csaba ismételten kiemelte a megelőzési tevékenységek finanszírozásának hiányát, úgy uniós forrásból, mint a környezetvédelmi alapból. Mindaddig amíg az illetékes minisztériumok jóváhagyják a megfelelő finanszírozási alapot, addig Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete révén lát lehetőséget a prevenciós tevékenységek finanszírozására. A kártérítési folyamatot is átláthatóvá és egyszerűvé kell tenni, emelte ki a megyeelnök, hiszen a gazdák több mint kétharmada nem jelenti be a támadásokat, mert nem bíznak a rendszer működésében és reakciókészségében.

A megyeelnök kérte továbbá Szép Róbert főfelügyelőt, hogy szakmailag támogassa a települések önkormányzatai és a vadásztársulások közötti együttműködési szerződés megkötését, hisz jelen pillanatban nem tisztázott, hogy ki milyen felelősséget vállalhat egy ilyen megállapodásban, viszont egy fontos lépés lenne, főleg a prevenciós tevékenységek szakszerű lebonyolításában.

A Hargita Megyei Zsandárfelügyelőség vezetője, Dan-Paul Iamandi fontosnak tartja tisztázni az elszállítási procedúra részleteit, és konkrétan meghatározni, hogy mi a szerepe a folyamatban a zsandárságnak, a környezetvédelemnek vagy a vadásztársaságnak, hisz ennek hiánya jelentősen gátolja az együttműködést.

- A romániai vadállomány, beleértve a medvéket, az állam tulajdona, tehát az állam működését biztosító kormánynak a feladata lenne a megfelelő döntések meghozatala. Úgy néz ki viszont, hogy Bukarest ránk akarja bízni a megoldásokat, azt is mondhatnánk, hogy autonómiát kaptunk. De sajnos a történet nem ennyire vidám, hisz emberek fekszenek kórházban, súlyos sérülésekkel. Mindez, amit mi itt tehetünk, hogy járőrözzünk, jobban odafigyelünk a medve számára csaliként működő szeméttárolókra, ez csak ideiglenes és pillanatnyilag nyújt valamelyest biztonságot, de nem megoldás. Amint azt a környezetvédelem szakemberei többször is elmondták a napokban, az elmúlt években megközelítőleg negyven medvét sikerült azonosítaniuk Tusnádfürdőn, ebből 15 effektív a városban vagy annak szűk vonzáskörében él. Tehát több mint egy éve tudják, hogy baj van, de nem léptek. S most a joghézagok mögé bújnak, hogy az elmúlt tíz évben meg nem hozott döntések ügyét eltussolják. Bízom benne, hogy a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulás által előkészített 12 kiemelési kérésre mind pozitív válasz érkezik, remélem már holnap reggelre - zárta nyilatkozatát Borboly Csaba.

Hamarosan megalakul Hargita Megye Tanácsa nagyvadas munkacsoportja, amelyben szinte minden érintett fél részt vesz. Ennek a munkacsoportnak lesz a feladata egyrészt a szükséges normatíva-módosítások előkészítése, továbbá a megyei nagyvad állomány hatékony menedzsmenttervének és a prevenciós folyamatoknak a kidolgozása.

A vadkárok ügyében Hargita Megye Tanácsa által folytatott tevékenysége és kommunikációja 2009-2018 közötti kronológiája az alábbi linken érhető el: http://hargitamegye.ro/vadkarok/kronologia.html

Borboly Csaba elő bejelentkezése mai megbeszélés kapcsán itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1707734235940619/

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774