Testvérmegyékkel együtt ünnepeljük a székely viseletet

Gazdag programkínálat az idei Ezer Székely Leány Napján

(0 Szavazat)60 megjelenítés

A székely népviselet, népdal és néptánc legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát az Ezer Székely Leány Napja, amelyet idén július 7-én, szombaton tartanak meg a csíkszeredai Szabadság téren és a csíksomlyói Nyeregben.
A szervezők és társszervezők a csíkszeredai városházán július 4-én, szerdán sajtótájékoztatón ismertették a programot, valamint a szervezés részleteit.

. Az esemény egyik társszervezője Hargita Megye Tanácsa – 20 000 lejjel támogatja a rendezvényt –, a sajtótájékoztatón az intézményt Barti Tihamér alelnök képviselte.

A sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere, Füleki Zoltán alpolgármester, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és Ferencz Csaba, az idei házigazda település, Csíkpálfalva község polgármestere nyújtott tájékoztatást az idei rendezvényről. A részletes programot Gábos Bakó Rozál, a Hargita együttes munkatársa ismertette.

Barti Tihamér alelnök elismerően szólt arról, hogy az Ezer Székely Leány Napja az egyik legsikeresebb hagyományőrző rendezvény.

– Az Ezer Székely Leány Napja a hagyományőrzés szempontjából közösségeket köt össze értékeink megélésére. Örömünkre szolgál, hogy Hargita megye testvérmegyéi is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, és több küldöttség vesz részt a székely leányok ünnepén. Ez évben két Tolna megyei néptánccsoport is fellép a csíksomlyói Nyeregben – mondta el a sajtótájékoztatón Barti Tihamér alelnök.

Hargita megye testvérmegyéjéből, Tolna megyéből a kakasdi és a bonyhádi bukovinai székelyek hagyományőrző néptánccsoportja mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Székely Népviselet Napja

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a tavaly útjára indította a Székely Népviselet Napját, melyet minden év Ezer Székely Leány Napja előtti pénteken ünnepelnek. A kezdeményezéshez már a tavaly csatlakozott Hargita Megye Tanácsa munkaközössége is.

Július 6-án, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel a Hargita együttes tagjai közös táncot kezdeményeznek azokkal, akik székely viseletben érkeznek Csíkszeredába a Szabadság térre. Ezt követően közös fotó is készül a viseletbe öltözöttekkel.

A Székely Népviselet Napján készült fényképeket várják az ezerszekely@gmail.com e-mail címre vagy együttes Facebook oldalára, üzenetben: https://www.facebook.com/hargitaegyuttes/.

Gazdag programkínálat a Nyeregben

Az idei rendezvényen huszonhét hagyományőrző és ifjúsági néptánccsoportnak tudnak színpadi fellépést biztosítani, az eddigi visszajelzések alapján 780 színpadi fellépője lesz a rendezvénynek. A műkedvelő tánccsoportok mellett ugyanakkor gálaműsorral készül a Bekecs Néptáncszínház és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is. A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház 14 órától mutat be részletet az Ember az embertelenségben című előadásából. 16 órától részletet láthatnak az érdeklődők a Hargita együttes Örökség című előadásából.

A rendezvény idején a népviseletmustra sátorban Csíkpálfalva község népviseleteiből álló kiállítás lesz látható, valamint betekintést nyerhetnek az érdeklődők a szövés és a népviselet készítés világába.

Gyermekfoglalkoztató kézműves sátor

Idén a rendezvényt gyermek és ifjúsági foglalkoztató sátorral bővítik. A kézműves foglalkozásokat a Fészek Tanoda, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, Ádám Katalin és csapata, Büte Arnold csíkrákosi szobrász és asztalos, csíkpálfalvi pedagógusok és kézművesek, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársai tartják.

Népviseletbe öltözöttek regisztrációja

A népviseletbe öltözött résztvevők 12 óra 30 perctől 16 óra 30 percig regisztrálhatnak a regisztrációs sátorban. 16 óra 30 perctől kezdődik a közös játék és tánc, majd 17 órától kerül sor a közös fotó elkészítésére.

A rendezvény részletes programja itt olvasható.

Csíkszereda, 2018. július 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774