Testvérkapcsolatot létesítenek Imathia Régió és Hargita megye között

A görög alkormányzó a régiósítás negatív tapasztalatairól is beszélt

(0 Szavazat)103 megjelenítés

A görögországi Imathia Régió és Hargita Megye Tanácsa vezetője testvérmegyei kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá pénteken, szeptember 16-án a régió fővárosában, Veriában. Borboly Csaba megyeelnök és a régió alkormányzója, Konstantinos Kalaitzidis gyümölcsöző kapcsolatban reménykednek. A megyeelnök köszönetét fejezte ki Salamon Márton Lászlónak, Románia szaloniki főkonzuljának, aki a kapcsolatot kezdeményezte, és annak kialakításában segített.

A főkonzul idén januárban Hargita megyében tett látogatása (http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-testverkapcsolatot-letesitene-hargita-megye-tanacsa.html) során részletezte a görögországi tartománnyal kötendő szerződés lehetőségeit.

A Hargita megyei küldöttség bemutatta térsége kulturális és turisztikai értékeit, valamint jó kezdeményezéseit, többek között a Székely termék mozgalmat és a Hargita-hegység projektet.

Az észak-görögországi régió képviselői érdeklődtek Hargita megye turisztikai befektetéseiről, valamint a fa felhasználhatósága kapcsán még egyeztetnek a jövőben, úgymint faházak, kis épületek és faapríték, pellet készítéséről. A görög fél mindezek mellett a gyümölcsfeldolgozás terén is partnerre számít. A jövőben üzletembereket és intézményvezetőket várnak Hargita megyébe, akik partnerkapcsolatokat építhetnek ki, és tájékozódhatnak a befektetési lehetőségekről.

Borboly Csaba megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a két régió között olyan mély kapcsolatok alakulhatnak ki, hogy annak köszönhetően mindkét fél fejlődni tud. A testvérmegyei kapcsolat hozzájárul a közös programok, pályázatok elindításához, a befektetésvonzáshoz, a gazdasági kapcsolatok kialakításához és főként a turisztikai desztinációmenedzsmentben rejlő fejlesztési tapasztalatok megismeréséhez.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a partnerek hivatalosan is előkészíthetik a társulási szerződés véglegesítését és aláírását.

A megyeelnök hozzátette, hogy Hargita megyétől 900 kilométerre sem lehetetlen az üzleti, kulturális kapcsolatok kiépítése, a jó megoldásokat pedig érdemes megvizsgálni és bővíteni a két térség közti kapcsolatot.

Hargita megye küldöttsége a szomszédos Pieria tartományba is ellátogatott, Salamon Márton László főkonzul kíséretében. A főkonzul elmondása szerint a térség egyik legnagyobb regionális vásárát szokták ott szervezni, ahová a tervek szerint jövőre Hargita megyének is helyet biztosítanának.

Konstantinos Kalaitzidis alkormányzó mindezek mellett a régiósítás negatív tapasztalatait osztotta meg Borboly Csabával. Görögország 2011-től az úgynevezett Kallikratész-terv értelmében közigazgatási reformon esett át. Jelenleg Imathia egyike az összesen 74 regionális egységnek, amely a Görögországot alkotó hét decentralizált régió alá tartozik. A hét decentralizált régió ugyanakkor összesen 13 közigazgatási régiót is magában foglal. A tartomány alkormányzójának beszámolója szerint a közigazgatási változások negatív hatással vannak a helyi önkormányzatokra, hiszen a belső ügyeket a központi régióba kell felterjeszteniük, ahol a bürokrácia miatt gyakran két hónapba telik elbírálni a legapróbb problémákat is. Hangsúlyozta, hogy a régiósítás tönkretette az önkormányzatiságot.

Csíkszereda, 2016. szeptember 16.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774