Természeti értékek, múzeumok és galériák örökségének fennmaradásáról ötleteltek

Az értékek digitalizációján múlik, hogy a holnap gyermekei mit fognak látni abból, ami ma még megvan

(0 Szavazat)104 megjelenítés

– Feladatunk az őseinktől kapott örökség megőrzése és szebbé tétele mellett a jelen értékeinek megóvása is, hogy továbbadhassuk a következő generációnak, mert ami ma még megvan, az az évek elteltével már nem lesz ugyanolyan, vagy akár eltűnik, ezért digitalizálni kell őket a rendelkezésünkre álló modern eszközökkel. Az értékek – legyenek azok kulturális vagy természeti értékek – digitalizációja egy mód, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Európa erősebb legyen, mert a közös értékek összekovácsolnak minket. Továbbá a digitalizáció abban is segít, hogy hiteles képet kapjanak a kutatók az adott térségről – foglalta össze Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” európai uniós projekt lényegét azon a találkozón, amelyet a projekt keretében helyi érintetteknek szerveztek március 30-án a csíkszeredai megyeházán. A témakör a természeti értékek és múzeumok, galériák örökségének digitalizációja volt.

Görögországban lézeres radarokkal feltérképezik a hajóroncsokat, majd 3D-s nyomtatóval kinyomtatják a képeket, hogy azután is láthatók legyenek, hogy a korrózió megrongálta, vagy eltüntette őket. Szlovéniában a természeti és kulturális örökséget százszázalékosan digitalizálták, és minden értéknek megvan a gazdája, akár egy fának is, amelyre vigyáznia kell, akire rábízták, tudtuk meg Fekete Örstől, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetőjétől, aki amúgy a Valenciában szervezett partnertalálkozóról beszélt a rendezvényen. Chiorean Adrian projektmenedzser-asszisztens kiemelte, nekünk is vannak értékeink, de nincsenek meg a megfelelő eszközeink, hogy ezeket megismertessük és népszerűsítsük.

Simon László, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat barlangimentő csapatának technikai vezetője a barlang- és természetvédelemről beszélt, bemutatva a barlangok állat- és növényvilágát. A találkozó második felében Kováts Szidónia, a Kováts István Fotóarchívum Egyesület ügyvezetője azon fényképgyűjtemény digitalizálási folyamatát részletezte, amely négy generáció óta a családjuk tulajdonában van. Sándor Edit csíkszentdomokosi könyvtáros az általa összegyűjtött fényképekről és azok történeteiről mesélt, Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője pedig a központ gyűjteményéből készült virtuális tárlatról tartott előadást. Utóbbi kiemelte: a folytonosságon van a hangsúly, mert ami régen még a technika csúcsa volt, azt ma már nem tudjuk használni, ezért fontos a folyamatos frissítés. Végül Salló Szilárd néprajzkutató, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa Hargita megyei tájházakról, néprajzi gyűjteményekről beszélt, javasolta, hogy a turisztikai irodák népszerűsítsék a tájházakat, és szervezzenek látogatásokat a turisták számára.

A CD-ETA projektnek, amelyben Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt, célja az értékek digitalizálása, valamint nyugat-európai uniós országokból a jó technikák megfigyelése és alkalmazása a megyében. Zonda Erika projektmenedzser kifejtette: ahol a törvény szabályozza a digitalizálást, ott sokkal előbbre tart a digitalizációs folyamat. Kifejtette, azt szeretnék elérni a projekt révén, hogy itt is legyenek megfelelő jogszabályok a digitalizálási tevékenységre vonatkozóan, valamint finanszírozási programok, amelyek segítségével meg lehet vásárolni a performáns eszközöket, és képzéseket lehet szervezni a szakembereknek, hogy a térségben mindenütt szakszerűen elindulhasson a digitalizálási folyamat. Hozzátette, reméli, hogy a projekt segítségével hagynak valamit maguk után, nemcsak azt, amink jelenleg van, hanem azt is, amit ránk hagyott az előző nemzedék.

Csíkszereda, 2017. március 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774