Terepszemlét tartottak Kászonaltízen

Több területen is dolgoznának közösen

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Terepszemlét tartott Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, Tánczos Barna szenátor, valamint Becze István és Kolozsvári Tibor megyei tanácsos Kászonaltízen november 23-án, szerdán. Meglátogatták az óvodát, megtekintették az út menti szalagkorlát munkálatait, valamint részt vettek a helyi tanács soros ülésén, ahol arról beszélgettek András Zoltán polgármesterrel, András Ignánc iskola igazgatóval és a helyiekkel, hogy milyen fejlesztéseken tudnának partnerségben dolgozni. 

- Most így év végén készülnek a jövő évi költségvetések, olyan terveket készítsünk, amelyekkel erősítsük a mezőgazdaságban tevékenykedők lehetőségeit. A mai Vidékfejlesztési ADI gyűlésén is beszélgettünk a vágóhidakról, azt gondolom, hogy tisztázni kell ezeknek az ügyét, mert kevés pénzért vásárolják fel az élő állatokat, és így persze hogy nehéz úgy gazdálkodni, hogy eredményes legyen. A pásztor napokon is említettem azt az épületet, ahol korábban vágóhíd működött, de le kellett állítani, pedig itt alcsíkon olyan nagy létszámú állat van, hogy a tej eladása és feldolgozása mellett el kell gondolkodjunk a húson is, mert  állatállomány szempontjából alcsíknak van lehetősége. Véleményem szerint célszerű tanulmányt kellene készíttetni, amelyből kiderülne, mennyi állat van, mennyibe kerülne vágóhíd működtetése, milyen személyzettel, hogyan lehetne működtetni, mert ez egy lehetőség lehetne a település számára - hangzott el a megyeelnök részéről. Továbbá a helyi gyermekek jövőjére is kitért, javasolta gondolkodjanak azon is, hogy a helyi gyermekek milyen szakmát választanak maguknak, mert jelenleg nyolcadik osztály után számítógépi elosztás alapján döntik el, hogy melyik iskolákban folytatják tovább a tanulást, ennek pedig az az eredménye, hogy sokan olyasmit tanulnak, ami nem érdekli őket.

- A térségi hagyományos életmód megmaradásához szükség van gazdálkodni akaró fiatalokra, vállalkozókra és munkaerőre, mert egy ideig még működik, hogy néhány hónapra vagy évre külföldön keresnek pénzt, de ki tudja mi lesz később – tette hozzá Borboly Csaba. Harmadik tevékenységként, amiben partnerségben dolgozhatnak, az utak felújítását nevezte meg, valamint javasolta, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt a turizmusra.

Kolozsvári Tibor a szociális és család témakörbe vonatkozó tevékenységekről beszélt:

- Néhány hónappal korábban elindult egy gondolkodási folyamat, nem először vetjük fel a problémát csak tovább gondoljuk, az az alapmegállapításunk, hogy minden egyes falunak a fejlesztési koncepciója a családokat kellene megcélozza. Akkor fejlődőképes egy falu, ha minél nagyobb mértékben gyermekek és fiatal családok laknak ott, mert akkor van perspektíva, ha sok család van egy faluban az erőt jelent. Arra is kell gondoljunk, hogy minél több gyermeket vállal egy család, annál több személyről kell gondoskodni, annál többfelé oszlik a bevétel, ebben kell segíteni nekik, hozzájárulni a családok mindennapi életviteléhez – fejtette ki Kolozsvári Tibor.

A terepszemle során megtekintették a felújított útszakaszt, továbbá a kászonjakabfalvi templomot is, amelynek a felújítása idén elkészül, ugyanúgy mint az előző munkálatokat ezt is összefogással, kalákában valósítják meg. A terepszemléről több felvétel is készült, amelyet a következő linken tekinthetnek meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1126343347413047.

Csíkszereda, 2016. november 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774