Településfejlesztési stratégiák: intelligens fejlesztések 2020-ig

(0 Szavazat)127 megjelenítés

Egyeztetett szerdán, április 16-án Hargita Megye Tanácsa és azon tizenhárom község képviselője, amelyek részt vesznek a Planificatio és a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány integrált településfejlesztési programjában. A program célja, hogy az érintett községek érvényes stratégiai tervei 2020-ig elkészüljenek. 

A stratégiák kiindulási pontja a lakosság elképzeléseinek, igényeinek a felmérése; hivatalos statisztikai adatok elemzése országos, regionális és megyei szinten annak érdekében, hogy a fejlesztési szükségletek felszínre kerüljenek, ugyanakkor az elképzelések összehangolás érdekében szükséges a megyében működő intézményekkel való egyeztetés. A megyei tanács képviseletében részt vett Szabó Barna megyemenedzser, Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóságának vezetője, Dobos Erika, Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának vezetője, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója, valamint Becze István megyei tanácsos, aki üdvözölte a résztvevőket kiemelve a kezdeményezés fontosságát.

Csák László szakértő ismertette az eddigi tevékenységet, majd Veres Valér egyetemi docens bemutatta azt a mérési módszert, amely révén a tervezők pontos képet alkothatnak a lakosság igényeiről, elvárásairól.

Becze István tanácsos szerint a konferencia sikeresnek bizonyult, ugyanis a megyei tanács részéről hasznos észrevételek fogalmazódtak meg. Szabó Barna megyemenedzser prioritásként a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés konkrét megvalósítási lépéseit javasolta. Dobos Erika az Elemző Csoport részéről felhívta a figyelmet a megye elbírálás alatt levő és tervezett pályázataira, ugyanakkor felmerült annak a lehetősége is, hogy a községek önkormányzatai és a megyei tanács közös pályázatokat nyújtson be. Zonda Erika, a programokért felelős vezérigazgató sürgős teendőket lát az egészségügyi ellátás, különös tekintettel az orvosi rendelők modernizálása terén, emellett kiemelte, hogy meg kell találni a megoldást a kistelepülések iskoláinak megmentésére, akár a szórványban alkalmazott megoldások átvételével. A térségi feldolgozói és értékesítési szövetségek létrehozására hívta fel a figyelmet Ábrahám Emma, valamint ismertette a megyei agrárszervezetek sikeres kezdeményezéseit.

A községeket képviselő polgármesterek, alpolgármesterek ismertették azon fejlesztési prioritásokat, amelyek megyei, illetve regionális szinten meghatározó szerepet játszhatnak a fejlesztésben, számos olyan program fogalmazódott meg, amely több községet is érint.

Bálint Elemér, Oroszhegy polgármestere javaslatára, miszerint folytatódjanak a megkezdett témák mentén az egyeztetések, Becze István, Veres Valér és Csák László ígéretet tett, hogy a megbeszélések folytatódnak.

Csíkszereda, 2015. április 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774