Tarthatatlan a helyzet Tusnádfürdőn a medvék miatt

A lakossággal és az illetékes szervekkel is tanácskoznak a medvekérdésről Tusnádfürdőn 

(0 Szavazat)394 megjelenítés

Találkozóra hívják ma, augusztus 2-án 17 órára a tusnádfürdői polgármesteri hivatalba a lakosságot, hogy a medvekérdésről beszéljenek. Holnap pedig az illetékes hivatalos szerveket is várják egy tanácskozásra, szintén Tusnádfürdőre, ahova  meghívták Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert is. 

Sok a medve a településen, nappal is bemennek a város utcáira, ahol gyerekek és idősek is járnak. Júliusban két esetben támadt emberre a medve, de többször betört lakásokba, panziókba élelmiszer után kutatva, illetve ebben az időszakban, amikor a gyümölcsök is érnek, naponta bejárnak az udvarokra.

A legutóbbi betörés az éjszaka történt Tusnádfürdőn, ez alkalommal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői házában, a Szent László Gyerekvédelmi Központban keresett élelmet a medve. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, a központ koordinátora elmondta, éjjel két órakor ment be a medve az épületbe a főbejáraton keresztül. Élelmiszert keresett, szét is verte a hűtőládát a központban, ahol több mint ötven gyermek él. Értesítették a csendőrséget, akik Csíkszeredából több mint húsz perc alatt értek a helyszínre, ami nagyon hosszú reakcióidő.

A lakosság fél, és azt mondják, hiába tesznek panaszt egy-egy eset kapcsán, nem történik semmi. Komoly probléma, hogy nem tudnak védekezni, úgy vélik, legalább egy járőröző csapatra szükség lenne a településen.

Nyomást akarnak gyakorolni a döntéshozókra, hogy hozzanak intézkedéseket a lakosság védelem érdekében, és vállaljanak felelősséget a kérdésben. Ezért hívják össze ma 17 órára a lakossági fórumot, hogy megvitassák a kérdést és a teendőket. Holnapra pedig az érintett hivatalok - szakminisztérium, prefektúra, csendőrség, környezetőrség, vadásztársulások, környezetvédelmi hivatal – képviselőit hívják meg egy tanácskozásra. Mindkét találkozóra várják a sajtó képviselőit is.

Csíkszereda, 2018. augusztus 2.  


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774