Tarthatatlan a helyzet a túlszaporodott medvepopuláció miatt

Négymegyés munkacsoportot hoznak létre

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei vadásztársulások képviselői és elöljárók tanácskoztak ma, szeptember 25-én Brassó Megye Tanácsának székhelyén, a találkozót Brassó Megye Tanácsa és a Brassó Megyei Prefektusi Hivatal hívta össze. Tarthatatlan a helyzet a túlszaporodott és a lakóterületekre bejáró medvék miatt, értettek egyet a jelenlevők - Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Adrian Ioan Vestea, Brassó Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Atilla Maros megyei RMDSZ-es képviselő és Ovidiu Ionescu, a brassói erdészeti kutatóintézet igazgatója.

Szinte naponta előfordulnak medvetámadások anyagi károkat vagy emberáldozatokat követelve, ezért tarthatatlan a helyzet. A környezetvédelmi minisztérium nem lép fel elég hatékonyan a kártérítés, a megelőzés és a helyzet orvoslása érdekében. Vissza kell állítani a prevenciós kvótát, hangzott el egyértelműen a tanácskozáson.

Borboly Csaba hozzászólásában felsorolta azokat a feladatokat, amelyek fontosak a medvekérdés kezelése, a károk megelőzése, a biztonság helyreállítása érdekében:

A medvepopuláció szabályozása érdekében a vadászati menedzsmentbe vissza kell vezeti a megelőzési kvótát.

Támogatni kell a vadásztársaságokat, és biztosítani számunkra a megfelelő pénzügyi alapot a tevékenységükhöz, mondta.

Minél hamarabb érvénybe kell lépjen az állománymegőrzésre vonatkozó cselekvési terv, és el kell indítani a cselekvési tervben szereplő kísérleti projekteket.

A hatékonyság érdekében decentralizálni kell a kártérítésekre vonatkozó intézkedéseket, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Intézkedéseket kell hozni a kármegelőzésre, illetve szabályozni kell a szeméttárolást.

Borboly Csaba kijelentette: optimizálni kell a vonatkozó törvénykezést úgy, hogy az emberi élet védelme legyen a prioritás.

Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá fontos teendőként határozta meg azoknak a csapatoknak a képzését, akik vészhelyzet esetén közbe tudnak lépni, mint a vadásztársulások, a csendőrség stb.

A medvekérdés kezeléséhez folyamatosan figyelembe kell venni a tudományos kutatások eredményeit.

Megfelelő szabályozást kell kidolgozni a medvelesek működtetéséhez, és ezeket felhasználni a térség turizmusa érdekében.

Hargita megyében folyamatban van a nagyvadas munkacsoport megalakítása, számolt be Borboly Csaba. A megoldásokat kizárólag minden érdekelt féllel közösen lehet megkeresni, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Azt javasolta, minél több olyan megbeszélést tartsanak, ahol az érdekelt felek jelen vannak.

A tanácskozáson az a döntés született, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amelyben minden érintett fél képviselteti magát, és rendszeresen találkoznak azért, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg, és nyomást gyakoroljanak a környezetvédelmi minisztériumra, hogy hatékonyan lépjenek fel a kérdésben.

Csíkszereda, 2018. szeptember 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774