Tar Gyöngyi: nincs járványveszély Csíksomlyón

Várják a zarándokokat a pünkösdi ünnepekre

(0 Szavazat)76 megjelenítés

A megjelent hírekre reagálva Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke újból felhívja a figyelmet, hogy térségünkben nincs járványveszély. A megyei tanács elnöke Tar Gyöngyivel, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjével és Urbán Erik ferences szerzetessel a csíksomlyói búcsú egyik főszervezőjével is egyeztetett a média által tematizált állítólagos kanyaróveszélyről. A közegészségügyi igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi szerint a roma közösségben valóban van egy gócpont, amelyet tematizál a média, de nincs szó járványról és nincs ok a pánikra. 

– Nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a búcsú szervezésében semmilyen változást nem okoz és különleges járványtani intézkedésekre sincs szükség – hangsúlyozta Tar Gyöngyi. A közegészségügyi szakember felhívta arra a figyelmet, hogy részükről egy figyelmeztetést fogalmaztak meg, hogy egy gócpont van Csíksomlyón, de nincs ok a pánikra, hiszen a roma közösségben kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket.

Urbán Erik ferences szerzetes szerint minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún.

– Az előkészületek zavartalanul, rendben folynak, a pünkösdi búcsúra zarándokolókat szeretettel várjuk a kegyhelyre, amely elő van készítve az előző évekhez hasonlóan a nagyszámú zarándokcsoport fogadására – mondta a szerzetes. Urbán Erik és a megyei tanács elnöke szerint rémhírek nem szabhatnak gátat a pünkösd megünneplésének, amely az összmagyarság egyik legnagyobb eseménye.

Borboly Csaba továbbra is hangsúlyozza, hogy nem tesz jót a térségnek a hangulatkeltés, beárnyékolhatja a pünkösdi ünnepeket, ha a média a kanyarójárvánnyal riogat.

– Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún – véli a megyeelnök.

Borboly Csaba és Ráduly Róbert-Kálmán Csíkszereda polgármesterének közös nyilatkozata a közösségi oldalon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1286632944717419/

Csíkszereda, 2017. május 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774