Tanulmányúton gyógy- és fűszernövények nyomában a Székely Herbárium Egyesület Bács-Kiskun megyei tapasztalatokkal gazdagodott a Hargita megyei gyógynövénytermesztők egyesülete

(0 Szavazat)11 megjelenítés

Hargita megye magyarországi testvérmegyéjébe, Bács-Kiskun megyébe látogatott a Székely Herbárium Egyesület küldöttsége augusztus 29. és szeptember 1. között. A tíz helyszínen zajló tanulmányút során az egyesület tagjai a gyógy- és fűszernövények termesztéséről, feldolgozásáról és értékesítéséről szereztek itthon is alkalmazható tudást.

A Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének (ADI) támogatásával és a Bács Kiskun Megyei Önkormányzat baráti vendéglátásával zajlott négynapos program során a székelyföldiek küldöttsége a meglátogatott kistermelők szíves fogadtatásában részesült, és értékes információkkal gazdagodott. Ugyanakkor a testvérmegyei kapcsolatot tovább erősítő személyes kapcsolatok alakultak ki, jövőbeli tervek szövődtek, valamint hazatérve az út során begyűjtött magvak, palántok, gyökerek gazdagítják a székelyföldi gyógynövénytermesztés palettáját. A résztvevők lendületet és ötleteket kaptak az új terveik megvalósításához vagy a már megkezdett munka folytatásához. Számos gyógynövénytermesztési tanácsot kaptak, valamint olyan különlegességekkel is megismerkedhettek mint az ehető virágok és a gyógykenőcsök készítése, de betekintést nyerhettek például az ökögazdálkodásba és málnatermesztésbe is.

A gyógynövények termesztése és feldolgozása során adódó kihívások mellett a kistermelők számára a legnagyobb próbatétel a termények és azok feldolgozásából származó termékek értékesítése, a termékek marketingje. Erről is hallhattak bemutatót, és találkoztak jó példákkal útjuk során. Ugyanakkor nem elhanyagolandó a tanulmányút résztvevői között kialakult ismeretség, kapcsolat, barátság sem.

A vendéglátók számára is frissességet hozott a Székely Herbárium Egyesület tagjainak a látogatása, mindenhol lelkesedéssel fogadták a küldöttséget, és avatták be a kistermelői és feldolgozói titkokba, mely tudást hazatérve ki-ki a maga érdeklődése és lehetősége szerint hasznosíthat.

A 23 tagot számláló Székely Herbárium Egyesület 2018-ban alakult, elnöke Flórián Albert, a Halasági-Csibi családi vállalkozás vezetője, Balázs Erzsébet Melinda, a dévai Szent Ferenc alapítvány alelnöke és titkára Miklósi Ildikó levendulatermesztő.

Csíkszereda, 2019. szeptember 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774