Támogatásoktól eshetnek el a gazdák a trágyatároló hiánya miatt

Pályázati tanácsadással segít Hargita Megye Tanácsa és fejlesztési ügynöksége

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Az állattenyésztők számára mindennapos probléma az állati trágya tárolása. A témában Hargita Megye Tanácsa, az alintézményével, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen, augusztus 27-én online konzultációt szervezett, ahol szakemberek bevonásával a trágyatárolás problémájáról beszélgettek. 

Bernádt Sándor, az Olt Vízügyi Igazgatóság mérnöke szerint azok a gazdák, akik nem rendelkeznek trágyatárolóval, nehézségekbe ütköznek a támogatások igénylésénél és a pályázatok leadásánál egyaránt. Mint mondta, szükséges a településenkénti, központosított trágyatározók létrehozása, viszont ez a lakott területektől messze kell hogy elhelyezkedjen. Vízügyi engedélyt kell kérni minden egyes trágyatározó megépítése előtt, és fel kell készülni arra, hogy ez egy hosszas folyamat lesz, már csak a környezetvédelmi engedélyezés miatt is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felvetette azt kérdést, a korábbi tapasztalatokból kiindulva, hogy hol lehetne trágyatározókat betervezni a települések általános rendezési terveibe. Szerinte azon kell gondolkodni, hogy akik egyénileg nem tudják megoldani, azoknak segíteni lehessen községi trágyatározók létrehozásában.

Fülöp Otilia megyei főépítész arról beszélt, hogy a kommunális trágyatározók esetében kijelölnék az ezeknek szánt területeket az általános rendezési tervekben, ugyanis a későbbiekben gond lehet a hiányuk. Csíkcsicsóban egy kommunális trágyatározó létrehozásán dolgoznak, és ott is egy övezeti rendezési tervet kellett előkészítenie az önkormányzatnak, hogy ez megvalósulhasson. Az általános rendezési tervekhez meg lehet majd keresni azokat a területeket, amelyek teljesítik az egészségügyi normákat, így könnyebb az engendélyek kiadása is.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója fontosnak tartja, hogy a gazdák lehetőségeik szerint építsék meg az engedélyezett trágyatározót, viszont, ha ez nem áll módjukba, akkor a kommunális trágyatározó létrehozását kezdjék el szorgalmazni és igénybe venni. Meglátása szerint együtt kell működni az önkormányzatokkal, polgármesterekkel, hogy hozzanak létre kommunális trágyatározókat, segítve a gazdaságok fejlődését.

László Csongor falugazdász kiemelte, hogy a trágyatárolás szempontjából a kitétek nagyon nehezen megvalósíthatóak. Ha a farm a falu szélén helyezkedik el, akkor az már rendben van, viszont lakott területen belül ötszáz méterre kell lennie a tározónak az első szomszédtól. A falugazdász szerint jelenleg abba az irányba haladnak, hogy az APIA- és egyéb támogatásokhoz is igényelnék a trágyatározót, és akinek nincs, az elég nagy problémákkal nézhet szembe.

Tamás Ervin pályázatíró hozzátette, hogy ezeket a problémákat előbb-utóbb meg kell oldani. Hargita megyében az utóbbi évek tapasztalatai alapján az AFIR ügynökség részéről sokkal szigorúbban ellenőrizték a trágyatározók meglétét.

A gazdák pályázati problémáiról korábban videóban beszéltek részletesebben a szakemberek: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/763612567718331/

 

Csíkszereda, 2020. szeptember 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774