Szükség van a vadgazdálkodás reformjára

Ösztöndíjprogrammal támogatták fiatal szakemberek kutatásait

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Országos premierként indított ösztöndíjprogramot Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel közösen azoknak a fiatal szakembereknek, akik a természeti erőforrások felhasználását kutatják a vadgazdálkodás, a mezőgazdaság, ember-nagyvadak együttélése témakörökben.

. A 2018 decembere és 2019 áprilisa között zajló program alatt született kutatásokat az ösztöndíjasok pénteken, június 28-án mutatták be a csíkszeredai megyeházán megtartott Vadgazdálkodás és természetvédelem Székelyföldön címmel megtartott konferencián. Ezt követően szakmai előadások hangzottak el, majd összegzésként javaslataikat fehér könyv formájában fogalmazták meg a szakemberek.

A konferenciát a megyei tanács Tájgazdálkodási Munkacsoportja részéről Demeter László moderálta, Borboly Csaba videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. A konferencia végtermékeként született fehér könyv hozzásegít a tisztánlátáshoz és a megoldáshoz, mondta a megyeelnök. Még hosszú az út, de a fiatal szakemberek innovatív megközelítése és az idősebb generáció szakmai tapasztalata egyaránt segíti a megoldáskeresést. Közösen kell megoldást találni az ember és a nagyvadak együttélésére, a cél a populáció fennmaradása és a vadgazdálkodás biztosítása, illetve a turisztikai hasznosítás, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A Hargita megyei medve-ember konfliktusokat vizsgálta kutatásában Csató Éva, hiszen térségünkben mindennapossá vált a medveprobléma. Kérdőívezésének eredménye, hogy a lakosság sürgetőnek tartja a helyzet orvoslását, és szükségesnek látják egy regionális akciócsoport megalakítását, amely a kritikus helyzetekben be tud avatkozni.

A vadföldek kialakítása a vad táplálását, megfigyelését, a vad potenciális helyének beazonosítását, a medve-ember konfliktus csökkentését szolgálná. Ráduly Kinga az ösztöndíjprogram keretében azt kutatta, hogy Hargita megyében hol alakíthatók ki ezek a területek.

Többek között az intervenciós csapatok létrehozásának fontossága körvonalazódott Erős Nándor kutatási eredményei között, aki a LIFE projekteket vizsgálta Európában.

A szakmai előadások után a konferencia résztvevői úgynevezett fehér könyvbe foglalták javaslataikat, amely visszajelzésként is szolgál, illetve segíti a kérdésben érintettek munkáját, legyen szó vadásztársulásokról, civilszféráról, közintézményekről stb.

A fehér könyv többek között megfogalmazza:

A problémát helyesen kell kommunikálni az érintetteknek.

A természeti értékeket a gazdálkodás által lehet fenntartani. A gazdálkodást pedig tudományosan meg kell alapozni és bővíteni kell.

Fontos a vadföldek finanszírozása, a vadeltartó képesség.

Fontos a szakmai fórum fenntartása.

Szükség van a vadgazdálkodás reformjára, presztizsének visszaállítására.

Módszertanilag meg kell alapozni a károk becslését.

A közintézmények szerepet kell vállaljanak az utánpótlás képzésében, a konfliktusmenedzsmentben és az intézmények közötti kommunikációban.

Csíkszereda, 2019. június 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774