Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját

Hargita Megye Tanácsa a rendezvény társszervezője

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Az előző évekhez hasonlóan, idén is támogatja Hagita Megye Tanácsa a július 2-án, szombaton tartandó Ezer Székely Leány Napját, mert fontosnak tartják az értékek és identitásunk őrzésére irányuló rendezvényt, mondta az intézmény képviseletében Lőrincz Csilla megyei tanácsos. A szervezők és társszervezők június 29-én, szerdán a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját és részleteit. 

A jelenlevőket házigazdaként Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere köszöntötte az egyik szervező, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala nevében. A további szervezők idén is a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társzervezők Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Hargita Megye Tanácsa idén 20 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, hiszen fontosnak tartják idéntitásőrző, értékőrző szerepét. Emellett a megyei tanácsnak két kiegészítő programjával segíti ezt a területet, a kulturális programok között nagy hangsúlyt fektet a néptánc oktatására, illetve saját pályázatán keresztül támogatja az autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, ismertette Lőrincz Csilla. A megyei tanácsos kifejtette: az Ezer Székely Leány Napja rendezvény túlmutat Csíkszeredán és Hargita megyén, közösségépítő szerepe mellett a régiót népszerűsíti.

Az idei rendezvény házigazdája Csíkszentimre község, amely a hagyományoknak megfelelően készül az alkalomra, számolt be Fülöp Kinga alpolgármester.

Évről évre a színvonal emelésére, a produkciók igényességére törekednek, és ugyanez az igényesség köszön vissza a viseletekben is, mondta András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. Úgy fogalmazott: a rendezvény olyan, amilyenek a székelyek.

Az idei program újdonságairól és részleteiről Gábos Rozál, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársa számolt be. A mostanig beérkezett jelentkezések szerint idén több mint 1600-an érkeznek Hargita megyéből, 300-an Kovászna megyéből, 25-en Fehér megyéből és több mint 40-en Maros megyéből. A csíksomlyói Nyeregben 25 táncegyüttes lép színpadra. A regisztráció tekintetében fontos, hogy nemcsak azok regisztrálhatnak, akik teljes népviseletbe vannak öltözve, ehhez egyetlen ruhadarab, például egy népi ing is elég. Idén ismét díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb népviseletbe öltözött személyt, illetve fotópályázatot hirdetnek meg profi fotósoknak és amatőröknek egyaránt. A rendezvény díszmeghívottja Fábián Éva bukovinai székely származású, Budapesten élő népdalénekes. 

A rendezvény programja a megszokott módon zajlik, 10 órakor pedig a Szabadság tér mellől autóbuszok indulnak a csíksomlyói kegytemplomban tartandó szentmisére, hangsúlyozta Füleki Zoltán.   

Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány idén a nap elsőszülött lánygyermeke mellett az elsőáldozókat és a bérmálkozókat is megajándékozza egy-egy székely ruhával az adományozók jóvoltából, mondta el Lőrincz Mária, az alapítvány elnöke.

Csíkszereda, 2016. június 29.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774