Szociális biztonság nélkül nem létezik harmonikus élet

Közel két évtizedes Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas közötti együttműködés 

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Éves rendszerességgel sajtótájékoztatót tartott a Gyulafehérvári Caritas, Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. A szeptember 21-ei sajtótájékoztató a 19 éves együttműködés jegyében zajlott. Az előző évekhez hasonlóan, Hargita Megye Tanácsa 2020-ban is támogatta a Gyulafehérvári Caritas tevékenységét. Az együttműködés eredményeként ebben az évben 757 748 lejjel egészítette ki a hétféle Hargita megyében működő program költségvetését. 

„A Gyulafehérvári Caritas tevékenységét áldásos és hiánypótlónak nevezzük.” – nyitotta beszédét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyei tanácselnök köszönetet mondott az elmúlt tizenkilenc év közös munkájáért, pályázataik egyik állandó nyertesének nevezve a Gyulafehérvári Caritast. Az egyesületnek juttatott támogatásokat, a törvényszabályozások mentén, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül utalják ki, amelyért köszönettel illette Elekes Zoltán vezérigazgató úrat is. Borboly Csaba elmondta, a szociális szektor forráshiányos, és nagyonis szüksége lenne biztosabb anyagi alapokra helyezésre. Ebben nagy rész jut a parlamenti képviseletnek, ahol a pénzösszegek elosztásakor a szociális szféra igényeit jobban figyelembe kellene vegyék.

– A kormány költekezési hullámába zavartalanul bele kellene férjen a szociális költségek vállalása. Azt látjuk, hogy ebben az országban a szociális védelem elsősorban problémaként van besorolva, és nem annak lehetőségeként, hogy az embereket jó irányába segítsük. Mi hisszük azt, hogy az időseink is hasznos tagjai a társadalomnak. Részt vehetnek képzésekben, részt vehetnek különböző tevékenységekben egy aktív nyugdíjkor megéléséhez. Nem problémaként kellene kezelni őket, ahogy az nagyon sok esetben történik egy bizonyos koron túl. Igényt látunk a szépkorúak köreiben az infokommunikációs eszközök használatának elsajátítására, ebben ösztönözni szeretnénk őket, ahogyan az „ezüstgazdaság”, és az olyan programoknál is, ahol az idősebb és a fiatalabb generációk tagjai egy térben tevékenykedhetnek. Ugyanitt beszélhetünk azokról a programok is, amelyek a mélyszegénységben élő fiataloknak adnak lehetőséget az esélyes élethez, a szebb felnőtkorhoz. Ezek oktató, nevelő és iránymutató tevékenységeket jelentenek. Tudatosan kell tennünk a dolgunkat, amelyeket mind-mind a Gyulafehérvári Caritas-szal együtt kell teljesítsünk. – fejtette ki a megyei tanácselnök.

A Gyulafehérvári Caritas támogatást elnyert programjai: Otthoni ápolás és szociális gondozás, Falugondnoki szolgálat, Szent Erzsébet Idősek Otthona, Korai nevelés és fogyatékkal élők fejlesztése, Komplex gyermek és ifjúsági program, Idősprogram, Önkéntes program.

A legnagyobb összeget, összesen 440 000 lejt, Hargita Megye Tanácsa idén is a Gyulafehérvári Caritas Otthoni beteggondozó szolgálatának ítélte oda, amely a megye 66 településén megközelítőleg 2500 személynek biztosít egészségügyi alapápolást és szakápolást, valamint háztartási segítséget az arra rászorulóknak. A második legnagyobb összegű támogatást a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona kapja, ahol a 232 200 lej a 158 idős személyből 6 ellátásának teljes költségét fedezi. Ez egy jó példa az intézmények közti együttműködésre, ahol Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság által vásárol szolgáltatást.

Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságát képviseletében az intézmény vezérigazgatója, Elekes Zoltán mondott beszédet – A szociális szolgáltatásokra, ellátásokra fordított ún. beruházások, legalább olyan értékesek, mint bármely más területhez, infrastruktúrához szánt befektetések. Lehet értékesebbek is azoknál. Számtalan tanulmány született már arról, hogy a gyermekbe beruházott összeg húsz év múlva a tízszeresét fogja visszahozni. Ez minden bizonnyal reális, gazdaságilag kimutatható folyamat. Ahány életet, ahány gyermeket, ahány családot sikerült megmentenünk ezekkel a pénzekkel, a szervezet és az igazgatóság munkájával, az mind a közösségünk jövőjéhez járul hozzá. Úgy gondolom, hogy nem nevezhetjük magunkat civilizált, keresztény közösségnek, ha nem figyelünk oda az embertársainkra, mindenkire, aki segítségre szorul.

A Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója, Péter György rávilágított arra a szerepvállalásra, hogy az egyház szervezeteként, a Caritas a helyi közösségek partnere és társa. – A mostani helyzetre való tekintettel, a megyei önkormányzattal több téren is együttműködtünk a koronavírus kapcsán. Ugyanis karanténépületeket bocsájtottunk rendelkezésre. Az egészségügyi személyzetnek biztosítunk lakhatást és élelmezést, a rezidens orvosoknak, ugyanakkor minden olyan osztály alkalmazottjának, ahol a koronavírus felütötte a fejét. Ezek a személyek nálunk laknak és innen járnak dolgozni. – Péter György kihangsúlyozta a szociális hálózatnak azt a hozadékát is, amely a fiatalok itthon maradásában játszik szerepet. – Nagyon fontos szempont ebben az értelemben egy biztos szociális háttér. Azok az emberek, akik a nyugati társadalomban megismerték a hálózatot, amelyik kifogja problémáikat, nehezen jönnek haza. Ha a munkahely és a fizetés tekintetében meg is lennének elégedve itthon, akkor abba ütköznek bele, hogy problémáik esetén nincs megfelelő szociális védelmük.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazatának igazgatója arra tért ki, hogy a szociális szolgáltatások alapvető feltétele az állandóság és a folytonosság. – Az együttműködés, amely már tizenkilenc éve tart a megyei tanács, illetve a szociális és gyermekvédelmi igazgatósággal, egyik feltétele annak, hogy ezek a szolgáltatások Hargita megyében működjenek, fejlődjenek. Egy másik fontos része ezeknek a szolgáltatásoknak az, hogy folyamatosan megújuljanak, fejlődjenek, pozitív értelemben tudjanak változni. Ez nagyon sok projektet jelent, nagyon sok pályázatot, uniós alapokat. Viszont arra is kell gondoljunk, hogy ezeket a programokat fent kell tartani és működésükbe állandóságot kell vinni. – Ludescher László a továbbiakban a Hargita megyei együttműködés révén támogatott szociális szférákat mutatta be.

A sajtótájékoztató visszatekinthető Borboly Csaba Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/653722742225307

Csíkszereda, 2020. szeptember 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774