Szobrászati kiállítás nyílt a Megyeháza Galériában

Lakatos László műveit két hétig tekinthetik meg a megyeházán

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Kedden délután népes érdeklődő jelenlétében Kovács Árpád művészettörténész nyitotta meg Lakatos László egyéni kiállítását a Megyeháza Galériában. Mint fogalmazott Lakatos László az udvarhelyi kulturális-művészeti élet meghatározó alakja, a kortárs székelyföldi képzőművészet elismert és aktív tagja.

Az alkotó nem ismeretlen Csíkszeredában sem, hisz többször szerepelt csoportos tárlatokon. 2010-ben a Projekt 3 keretében a Siló-Kortárs Művészeti Központban voltak láthatóak munkái. 2013-ban és 2015-ben szerepelt alkotásaival a Hargita Szalon kiállításain a Csíki Székely Múzeum Galériájában, illetve a Megyeháza Galériában.

– Lakatos Lászlót sok esetben a pillanat, a pillanatnyi életérzés motiválja. Érzékletesen szólítja meg az anyagot, a követ, a vasat, vagy a fát, szobrai tele vannak szimbólumokkal, nagyon sok utalást láthatunk a vallási témákra. Az anyagból – a pillanatnyi életérzés által megszabott gondolatokkal – minimális érintéssel bontakoztatja ki a formát. Az oltár mint ősi motívum modern elképzelésben jelenik meg, az áldozathozatal, a munka révén születik újjá.  Érdekes ahogyan a szobrász a fát ötvözi a fémmel, ahogyan sok esetben színezi, kihangsúlyozza az apró részleteket. Plasztikái mély titkok hordozói, gazdag motívumkincsből táplálkoznak. Lakatos László következetes témaválasztású és igényes formakultúrájú műveiben egyaránt érzékelhető a keresztény hagyományokra és az erdélyi kultúra motívumaira visszautaló törekvés, nem csupán az anyagok egyszerű megmunkálásával, hanem a lelki, szellemi összetevők érzékeltetésével is.  – méltatta a kiállítást Kovács Árpád művészettörténész.
A kiállítás június 23-ig látogatható a nap bármely órájában a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Csíkszereda, 2016. június 8.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774