Szépvíz látványosan fejlődik

Számos megvalósítás és jövőbe tekintő nagy tervek

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Beruházásra még soha ennyit nem költöttünk, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta Ferencz Tibor szépvízi polgármester, amikor az elmúlt év megvalósításairól, és az idei év terveiről számolt be a január 27-én, vasárnap megtartott falugyűlésen. A találkozóra meghívást kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, továbbá jelen volt Becze István megyei tanácsos is.

A tavalyi év legfontosabb megvalósításait címszavakban sorolta fel a polgármester: megtörtént a Szénás út befejezése, az emlékközpont felújítása, a szentmiklósi kultúrotthon feljavítása és a tér rendezése, a bükklokai út felújítása, Bükklokában a Tatros veszélyes részeinek partvédelme, anyag biztosítása a hídépítéshez, továbbá mezei utak megterveztetése, épület- és telekvásár, buszmegállók építése mindhárom településen, a szépvízi futballpálya munkálatának elkezdése, a Felső-nád vízvezetékének elkészítése, telekkönyvezés, Cibre-fürdő felújítási munkálatai, az önkéntes tűzoltóknak eszközvásárlás, a borzsovai kultúrház előtti tér parkosítása.

A közösségépítés kapcsán kiemelte a március 15-i ünnepséget, a nagykorúsítást, a hagyományos káposztavágást és vásárt, a kultúrcsütörtökök megszervezését, a táncoktatást, különböző szakmai találkozók lebonyolítását, a területalapú támogatást, a lomtalanítást és a virágosítási programot. Ugyanakkor kitért a civil szervezetek munkájára is, megköszönve egész éves tevékenységüket. A hivatal támogatta a futball csapatok tevékenységét, a karatésokat, az ifjúsági szervezeteket, az önkéntes tűzoltókat, az egyházakat, a hagyományőrzőket, az Őszi Rózsa idősek klubját, a citerásokat, a borzsovai kórust, az örmény közösséget és a Szépvíz Rádiót. Ferencz Tibor polgármester a sikeres pályázatokról is említést tett: pályáztak a borzsovai tűzoltók ruházatára, könyvkiadásra az ezeréves határvédelmi szerepünk ismertetéséért, a Nádi suttogó nyomdai megjelenésére, a Szent László napok megszervezésére, stb.

A polgármester beszámolója után Borboly Csaba megyeitanács-elnök gratulált a 2018-as munkához és a felsorolni is sok megvalósításhoz.

– Azt gondolom, hogy a beszámolóból jól látszik, hogy egy szívós, munkás év volt a tavalyi. Erre a teljesítményre büszke lehet mindenki, ami itt megtörtént. A községnek a térségben betöltött szerepe tovább erősödött. Nagy vállalásuk, hogy a történelem átadása és identitásunk megőrzése érdekében múzeumot fognak létrehozni, ez mindenféleképpen a Kárpát-medencei magyarság számára is értékteremtő. Az épület kész van, most fog jönni a berendezés, ami a település hírnevét messze földre elviszi – fogalmazott Borboly Csaba.

A megyeelnök köszönetét fejezte ki Becze István megyei tanácsosnak, hogy aktív szerepet vállalt abban, hogy a Pogány-havas Kistérségi Társulás visszatérjen Szépvízre.

– Nem az itt élő emberek, közbirtokosságok, erdő- és mezőtulajdonosok ellenébe vagy vele párhuzamosan végzi a munkáját a kistérség, hanem a települések érdekében – véli a megyeelnök.

A falugyűlésen az is elhangzott, hogy Szépvíz sokat hallatott magáról a tavaly októberi Márton Áron római zarándoklat mentén is, ami az egyházközség és a kórus szervezésében indult el és mozgalommá teljesedett, amely a magyarság számára is fontos hozadékkal járt. A diplomácia mellett ez is nyomhatott a latban, hogy Ferenc pápa június elsején Csíksomlyóra látogat.

A megyeitanács-elnök a gazdaságfejlesztés fontosságára is kitért, jó példaként hozva fel a tejfeldolgozást és zöldségtermesztést, valamint a többi ágazatba rejlő lehetőségeket.

– Bízom benne, hogy a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjából is sokan fognak Szépvízről támogatásban részesülni, ami által tovább élénkülhet a gazdaság a térségben.

Borboly Csaba beszéde végén arra is kitért, hogy az idei évben két fontos választásra is sor kerül: az európai parlamenti választásra és az államelnöki választásra. Megítélése szerint fontos szem előtt tartani, hogy ha van egy erős RMDSZ-es csapat támogatása a község mellett, akkor vannak források, helyi, megyei és országos szinten, ami segíti a települések fejlődését, a tervezett beruházások megvalósulását.

Csíkszereda, 2019. január 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774