Szép eredmények és jó példák Szépvízen

Borboly Csaba: türelemmel, összefogással lehet haladni

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Szépvíz számos területen jó példával jár elöl, kistérségi központ lévén terveik is ennek megfelelőek. Hargita Megye Tanácsa pedig minden területen igyekszik segíteni a megvalósításokat, mondta Borboly Csaba elnök a vasárnap, március 5-én Szépvízen megtartott falugyűlésen. Ez alkalommal átadták A legszebb porta díjat is, ami 2017-re adómentességet von maga után. 

– Jó hallani a jónéhány eredményt és azokat a terveket, amelyeket a falu meg akar valósítani. Gratulálok ezekhez – mondta Borboly Csaba, aki Ferencz Tibor polgármester meghívására vett részt a találkozón. – Szépvíz helyzete más mint a többi településé, a történelem folyamán mindig a kistérség központja volt, ami segíti a települést. Örvendek, hogy a községvezetés ehhez igyekszik felzárkózni és ennek megfelelően a célokat megvalósítani. Jó az irány, a megyei tanács pedig ezekben a megvalósításokban próbál segíteni a községnek, a falunak – tette hozzá a megyeelnök.

Nagyon fontos és példaértékű a Csengő Tejszövetkezet tevékenysége, ami Keresztúr után a csíki térségben is jó példával jár elöl. Ennek megfelelően tovább kell bővíteni a lehetőségek körét, például a káposzta értékesítésével kapcsolatosan, amit már elkezdett a község és a megyei tanács segíti ebben, fejtette ki Borboly Csaba. Elmondta, kormánytámogatással halad a Kóstelek fele vezető út ügye, a bákóiakkal is egyeztetnek a Bákó megyei rész munkálatai kapcsán.

– A szomszédos községek is elismerték, hogy térségi szinten Szépvíz a központ – mondta Borboly Csaba. Az elmúlt időszakban Csíkszereda polgármesterével és a madéfalviakkal fejlesztési terveket fogalmaztak meg, amiben részt fog vállalni a megyei tanács is, tette hozzá, hiszen a gazdasági szinten való összefogással el tudják érni, hogy a feldolgozás és a szolgáltatás, például a turizmus terén, magasabb szinten is el tudjon indulni. A minta- és a központjelleg erős, ebben továbbra is szeretnének segíteni, hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

Tűzoltóság, sport, kultúra, turizmus, ifjúság, számos téren számíthat idén is a község a megyei tanács támogatására. Eddig a visszaosztásból támogatják a tekét és a tűzoltókat, de nemsokára meghirdetik a pályázatokat, amelyek ajánlanak egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak. A megyei tanács nagyon fontosnak tartja a kihelyezett kulturális programokat, ebben az évben is számíthatnak ilyen téren is a segítségére. A csíki káposzta helye Szépvíz, erre is tudnak programokat építeni, azt a vidékfejlesztési egyesületén keresztül tudja támogatni a megyei tanács. Oda kell figyelni az európai uniós pályázatokra is, azért hogy minél kevesebbet kelljen a saját költségvetésből a beruházásokra fordítani. A tavasz folyamán meghirdeti a megyei tanács a műemlékvédelemre irányuló pályázatát is, ezt is ki lehet használni a teendők érdekében, az örmény közösség jelenléte komoly vonzerővel bír. A határőr múzeum ügyében is számíthatnak a megyei tanács támogatására, és ebben Magyarország Kormányának a segítségét is kell kérni, hiszen nemzetpolitikai és turisztikai szempontból is komoly hozadékkal bírhat, ismertette Borboly Csaba.

A turizmusnak nemcsak a szálláshelyek eladása a lényege, hanem a helyben megtermelt termékek értékesítése is, és lassan ki tud alakulni a helyi feldolgozó és értékesítő ipar, ami munkahelyeket teremt, mondta a megyeelnök. – Abban hiszek, amikor összefogásban, helyben, egymás között megbeszélve keresünk megoldást, hiszen nem a feljelentések fogják elhozni azt. Türelemmel, összefogással lehet haladni. Büszkék lehetnek, mert számos területen elöljárnak, ami meg tudja erősíteni a felnövekvő generációt, hogy érdemes ide visszatérni. Jó az irány, ehhez további kitartást kívánt a lakosságnak – zárta beszédét a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. március 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774