Szentegyháza adott otthont a XXV. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatónak

Tükröt állítani a társadalom elé

(0 Szavazat)30 megjelenítés

Negyedévszázada szervezik meg minden évben a Hargita Megyei Farsangbúcsúztatót, amelynek idén Szentegyháza adott otthont szombaton, február 25-én. A kezdetekről Ádám Gyula fotóművész és a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa beszélt. 

Elmondása szerint Antal Miklóssal közösen egyszeri alkalommal szerették volna megszervezni a népszerű farsangbúcsúztatóra pedig azóta minden évben van érdeklődés. Ez az érdeklődés és a rendezvény éveken át tartó sikere Ferencz Angéla Hargita Megyei Kulturális Központjának vezetője szerint pedig nagymértékben függ azoktól az emberektől akik a múlt rendszerben megtudták őrizni a farsang hagyományát és most tovább adva az értékeket az elkövetkező években is megszervezhetik. Ferencz Angéla szerint ezeknek a rendezvényeknek mindig van aktualitásuk, hiszen azt gúnyolják ki, ami éppen a társadalomban zajlik. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke remek alkalomnak nevezte, hisz ilyenkor tükröt állíthatunk a társadalom elé. – A mai nap arról is szól, hogy beszélgessünk arról, amiről máskor nem szoktunk, de illene beszéljünk róla a hétköznapokban is. Gúnyoljuk ki azt a szakmát, azt a tevékenységet, azt az embert, aki nem végzi hasznosan tevékenységét a társadalomban. Beszéljünk az ördögről, aki rávesz a csalafintaságokra, a politikusról aki vállal, de nem teljesít és így tovább. Úgy menjünk előre, hogy tudjunk tervezni, a mulatságból erőt formálni és az erőből tudjunk közösségi élményt megélni – fogalmazott a megyeelnök.

A megye farsangbúcsúztató állandó résztvevői Csíkcsicsó, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Csíkborzsova, Csíkmenaság, Csíkszentkirály, Gyergyóditró, Kászonaltíz, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Csobotfalva, Alsósofalva és Szentegyháza, melynek hagyományőrző csoportjai mulattatják a vendégeket. A hagyományőrző csoportok pedig idén a Gábor Áron Művelődési Háztól indulva forgatták fel Szentegyháza utcáit, bemutatva ki-ki hogyan búcsúztatja a telet. Molnár Tibor Szentegyháza polgármestere Kozma István polgármesternek adta át a stafétát, így jövőre Csíkszentsimon lesz a Hargita Megye Farsangbúcsúztató házigazdája.

Az eseményről Borboly Csaba megyeelnök közösségi oldalán is találnak videó felvételeket.

Csíkszereda, 2017. február 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774