Szent László nyomában – fotókiállítás a Megyeháza Galériában

5000 fotóból válogatták ki a tárlat anyagát

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Akit egyszer megérintett Szent László király szellemisége az egy életen keresztül magán viseli – fogalmazott Darvas-Kozma József esperes plébános június 2-án, péntek délután a Szent László nyomában című fotókiállítás megnyitóján a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Hargita Megye Tanácsa partnerként vett részt az európai uniós CreArt projektben, amelynek részeként március 27–31. között egy fotós workshopot szerveztek fotózás iránt érdeklődő diákok számára. A Iochom Zsolt fotós által vezetett műhelymunka során olyan csíki és udvarhelyszéki településeket kerestek fel a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola, a Székely Károly Iskolaközpont és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulói, amelyek őriznek Szent László király ábrázolásokat a helyi templomokban vagy köztéri szobrok formájában.

A tárlatmegnyitót megtisztelte jelenlétével és köszöntő beszédével Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, aki zarándokként már gyalogosan is érkezett Csíksomlyóra. Felidézte a hallgatóságnak személyes élményeit, amelyek Szépvízhez és a Szent László szoborhoz kapcsolódtak.

A műhelymunkáról és a kiállítás megszületéséről Iochom Zsolt számolt be, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak a megvalósulásához. A településeken (Csíkszépvíz, Csíksomlyó, Csíkszentmihály, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Homoródkarácsonyfalva, Homoródszentmárton, Székelyderzs, Bögöz és Homoródszentlászló) a helyi plébános, lelkész vagy a polgármester fogadta a csapatot, ismertetve röviden a település történetét és a Szent László királyhoz köthető örökséget.

Zonda Erika vezérigazgató, Hargita Megye Tanácsa képviseletében, és mint a CreArt projektmenedzsere köszöntötte a mintegy száz fős érdeklődőt.

– Ez évben, a projekt vége felé közeledve fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy jó lenne teret nyitni, és a grafikai, festészeti műhelymunkák után szervezzünk egy fotós workshopot is. A téma adta magát: mivel idén a Szent László Emlékévhez Hargita megye is aktívan csatlakozott, így a megyében fellelhető, ismert és kevésbé ismert, Szent László ábrázolásokat keresték fel a fiatalok és örökítették meg – fogalmazott Zonda Erika.

A kiállítás anyagáról, a Szent László ábrázolásokról Hegedűs Enikő művészettörténész beszélt, majd Darvas-Kozma József esperes-plébános Szent László életpéldáját állította a hallgatóság elé. Örömmel újságolta el, hogy a Krisztus Világa erdélyi katolikus havilap júniusi számában három teljes oldalon át a kiállítás anyagából merített fotók jelentek meg.

A kiállításmegnyitót színesítette Bíró Tünde szavalata és Hátsek Katalin éneke.

A CreArt projekt zárásaként az elmúlt évek műhelymunkáinak anyagából készült egy katalógus, amelyben utolsóként a Szent László nyomában workshop is bekerült, ebből kaptak tiszteletpéldányt a jelen lévő ifjú fotósok.

A kiállítás június 25-ig látogatható a nap bármely időpontjában a Megyeháza Galériában.

Fotóalbum a kiállításmegnyitóról itt tekinthető meg.

Hargita Megye Tanácsa közösségi oldalán 200 fotó található a Szent László nyomában műhelymunka állomásairól:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1503315603025506.1073741856.114301358593611&type=1&l=f2cf08d89b

Csíkszereda, 2017. június 3.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774