Szent László alakját örökítették meg

Újabb gyerekrajz kiállítás nyílt a megyeházán

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is megszervezte az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok méltó megünneplésére a VI–VIII. osztályos tanulók ismeretterjesztő tanulmányútját és rajzversenyét, illetve a versenyre beérkező alkotások kiállítását. Idén a rajzverseny tematikája a Szent László Emlékévhez kapcsolódott, a beérkezett pályamunkákból Szent László, mint kulturális örökségünk címmel december 11-én, hétfőn délután kiállítás nyílt Csíkszeredában a megyeháza földszinti kiállítótermében. 

A kiállítás létrejöttéről Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban vezetője számolt be a jelenlévőknek. A Kulturális Örökség Napján, szeptember 21-én megszervezett tanulmányútra ugyanis udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyószéki résztvevők jelentkezhettek, akik Felsőháromszék egyik legszebb településére, Gelencére látogattak, ahol a Szent Imre herceg tiszteletére felszentelt római katolikus templomot látogatták meg. A diákokat művészettörténész avatta be a templom építészeti és történeti ismereteibe, illetve az ő segítségével tekinthették meg a templomban található freskósorozatokat, kiemelve a Szent László legenda történetét. A résztvevők ezt követően vázlatokat, fényképeket készíthettek, ezek alapján érkeztek be a pályamunkák.

A tárlatot Kovács Árpád művészettörténész méltatta. Minden pályázó emléklapban és a Székelység története c. könyv egy példányában részesült, míg a legjobb pályamunkák készítői értékes díjakat kaptak.

A kiállítás első állomása Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban kiállítótermében októberben volt az idei Székelyföld Napokon, ahol az udvarhelyszéki résztvevőket díjazták. A mai kiállítás megnyitón a csíkszéki résztvevők díjazására került sor.

A kiállítás megnyitóról készült fotók itt tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/1796618997028497

Csíkszereda, 2017. december 11.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774