Személygépkocsit adtak használatba a Homoród menti mozgássérültek szállítására

Segítség az otthon maradásban

(0 Szavazat)115 megjelenítés

Két évre ingyenes használatba adták a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tulajdonában lévő Fiat Doblo haszonjárművet a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkörnek. A Hargita Megye Tanácsához tartozó intézmény gépkocsiját Simó Sándor unitárius esperes vette át Lókodon, a Homoródszentmárton községhez tartozó településen április 12-én, kedden Elekes Zoltántól, a vezérigazgatóság vezetőjétől. Jelen volt Borboly Csaba megyeelnök és Kerekes Péter Tivadar homoródszentmártoni polgármester, valamint környékbeli polgármesterek, lelkészek, egyházközösségi vezetők és segélyszervezeti munkatársak. A cél az, hogy a Homoród menti mozgássérülteknek, igény szerint, ingyen biztosítsák a rendezvényekre, rehabilitációs tevékenységekre való szállítást.

A Kiss Rozália Ökuménikus Öregotthon előtt tartott átadáson Borboly Csaba az egyházak és a közintézmények partnerségét méltatta úgy fogalmazva: a legnagyobb partnerek a megyei tanács számára a történelmi magyar egyházak.

– A történelmi magyar egyházak úgy tudnak hathatós segítséget nyújtani, hogy a szeretet és a szolidaritás jegyében megpróbálnak szellemi segítséget nyújtani a rászorulók számára. Bízom benne, hogy a Gondviselés Segélyszervezet még jobban meg tud erősödni az autó által nyújtott segítség révén. Az autó értékét tekintve kis dolognak számít, de a folyamat, amit elindít és fenntart, annál értékesebb, mivel az igénylők otthonról járhatnak rehabilitációs tevékenységekre és rendezvényekre, ami nagy segítség – jelentette ki a megyeelnök.

Elekes Zoltán szerint az állami intézményeknek a szociális problémákat fel kell vállalniuk, de nincs lehetőség, anyagi háttér minden szociális gondot megoldására.

– Egyházak, szervezetek ebben partnerek tudnak lenni, mint a Caritas, és együttműködve sikereket lehet elérni. Remélem, hogy az unitárius egyház és a Gondviselés Segélyszervezet is hasonló módon partnerre talál a megyei tanácsban, és sikerül az együttműködést mindenki hasznára előremozdítani és javítani – fogalmazott a vezérigazgató.

Simó Sándor esperes szerint nagy öröm ez a nap, és azt is elmondta, hogy az együttműködés Hargita Megye Tanácsával már évekkel ezelőtt elkezdődött. Beszélt az öregotthon elindításáról is, majd elmesélte, hogy az igény a szeretetszolgálatra ezelőtt három évvel fogalmazódott meg, amelyhez partnerül szegődött a megyei tanács.

– Az autó azt a célt szolgálja, hogy az emberek jól érezzék magukat otthon, és akik bajban vannak, érezzék, hogy az egyház mellettük áll. A két Homoród mentén ez az autó be fogja tölteni hivatását. Köszönet azért, hogy a megyei tanács elnöke nem azt nézte, hogyan nem lehet, hanem hogy hogyan lehet segíteni. Állami intézmény és egyház egymásnak partnerei és segítői kell hogy legyenek. Bízzunk benne, hogy ezáltal mind a fiatalokat, mind az idősebbeket itthon maradásra késztetjük – fejtette ki gondolatait az esperes.

Az átadást követően Székelyföldi Akadémiát tartottak a Kiss Rozália Ökuménikus Öregotthonban. Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozatán azt a kérdést járták körbe, hogy mit tehet egy közösség az időskorú emberekért, valamint melyek számukra az intézményes szociális szolgáltatások lehetőségei. Egyetértettek abban, hogy négy lábon állva – egyház (a hozzatartozókkal együtt), közbirtokosságok, községek, megyei tanács – tudnak hatékonyan segíteni ezen a téren. Elhatározták, hogy megvizsgálják a pályázás és a lelkészgondozó meg az egyházkör támogatásának lehetőségeit, valamint azt, hogy miként lehet még több állami forrást bevonni a magánalapítványi öregotthon működtetésébe.

Csíkszereda, 2016. április 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774