Székelyszenterzsébeten tartotta soros ülését Hargita Megye Tanácsa

Közösségi társulás tartja fenn ezentúl a csíkszeredai művelődési házat

(0 Szavazat)69 megjelenítés

A szakoktatást és Csíkszereda várost érintő döntéseket is hoztak Hargita Megye Tanácsa február 29-i soros havi ülésén, amelyet az Újszékely községi Székelyszenterzsébeten tartottak, az Ady Endre Kultúrotthonban. A székelyudvarhelyi Bányai József Szakközépiskolának, CNC-vezérlésű gép kezelésére alkalmas műhely kialakítására, Székelyudvarhely önkormányzatán keresztül, 44 ezer lejt utaltak ki, Székelyderzsnek pedig összesen 36 ezer lejt a fővezetékre való csatlakozásra és mérőeszközök felszerelésére a polgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben, derzsi és muzsnai játszótér kialakítására, muzsnai focipálya létesítésére, valamint a muzsnai ravatalozó kapujára és kerítésére.

Emellett Bélbornak háromezer lejt különítettek el. Minderre Borszék város, illetve Homoródalmás, Oroszhegy és Tusnád község szolidaritásának köszönhetően kerülhetett sor, amelyek lemondtak a leosztásból származó részükről az előbbi települések javára.

A Csíkszereda és Hargita Megye Tanácsa közti jó együttműködés jegyében fogadták el a Pro Cultura Siculi Közösségi Fejlesztési Társulás létrehozásáról szóló határozatot, amelynek tagja Csíkszereda város, Csíkszentlélek község és Hargita Megye Tanácsa. Ezentúl a társulás működtetné a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házát, miután a várostól átveszi az intézményt. Borboly Csaba megyeelnök elmondta, megyei jellegű társulásról van szó, amely a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetését szolgálja, ilyen jellegű szervezet a megyében eddig nem volt. A társulást a megye talán legnagyobb kulturális terének fenntartására, működtetésére hozták létre, viszont lehet csatlakozni más térségekből is, hiszen együtt meg lehet oldani más ilyen intézmények fenntartását is – közölte a megyeelnök.

Az ülésen napirenden szerepelt az a határozattervezet is, amely földmérő eszközök helyi önkormányzatoknak való átadásáról rendelkezett, az eszközök a tulajdon-visszaszolgáltatásokban lesznek számos község segítségére. A megyei tanács három projektben bonyolította le a programot, széles összefogással, az e-kormányzási integrált rendszerben. Barti Tihamér alelnök szerint örvendetes, hogy a megyei tanács hozzájárulhatott a gyorsabb ügyintézéshez, és remélhetőleg bővíteni fogják a rendszert lefedve az egész megyét. Becze István megyei tanácsos – akinek szerepe volt a projekt elindításában – szintén sikeresnek nevezte az eddigi ezzel kapcsolatos tevékenységet, hiszen ezáltal a lakosság jobb minőségű szolgáltatásban részesülhet. Egységes rendszert alakítottak ki, és közel 500 embert képeztek ki a használatára, de folytatni kell ezt a munkát, fűzte hozzá a tanácsos. A 45 érintett önkormányzat mindegyike mintegy 100 ezer euró értékben részesült a projekt által, és a földmérő eszközök mellett közszolgáltatások, például online adófizetés lehetőségével élhet a lakosság.

A Madarasi-Hargitán a Kisvillany programkeretében megvalósult elektromos hálózatot Madaras község ügykezelésébe adták. A megyeelnök megemlítette, örvendetes, hogy a hálózatnak köszönhetően a madarasi-hargitai sípályán tudtak dolgozni a kevés hó ellenére is, és reméli, hogy a létesítmény a fejlesztés nyomán a Hargita Sírégió tagjává válhat minél előbb.

Az ülés előtt a megyei tanács tagjai, munkatársai a helyi református templom orgonáján adott koncerten vettek részt – a hangszert Kincses Kálmán szenterzsébeti református lelkész mutatta be, Hargita Megye Tanácsa támogatásával újították fel –, továbbá meglátogatták az orvosi rendelőt és az ugyancsak megyei tanácsi segítséggel épülő óvoda épületét, valamint a tájházat. A látogatókat Balló Zoltán polgármester, Jakab Zsolt Mihály újszékelyi unitárius lelkész és László Lehel boldogfalvi református lelkész kísérte el.

Csíkszereda, 2016. február 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774