Székelyföldi turisztikai kínálat Budapesten és Bukarestben

(1 Szavazat)23 megjelenítés

Közös Székelyföld standon népszerűsítette a térséget Kovászna, Hargita és Maros megye a hétvégi budapesti Hungexpon berendezett 42. Utazás kiállításon és a Bukarestben a Romexpo kiállítótérben megszervezett Romániai Turisztikai Vásáron (TTR).

A három székelyföldi megye állandó résztvevője a nemzetközi turisztikai kiállításoknak és vásároknak, amelyek jó alkalmat biztosítanak a régió és annak értékeinek a megismertetésére, valamint a kapcsolatépítésre és szakmai találkozókra.

„Fontos, hogy a turisták első kézből, személyes beszélgetések révén is tájékozódjanak Kovászna megye idegenforgalmi ajánlatairól, ne csak a szóróanyagok vagy online felületek révén. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a térség iránt érdeklődők előszeretettel keresik meg a Székelyföld standot, mely nyitottság az idelátogató hazai és külföldi turisták és vendégéjszakák számában is megmutatkozik” – emelte ki Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A hétvégi bukaresti turisztikai vásáron a közelgő ünnepkör kapcsán többen keresték a húsvéti ajánlatokat, a gyerekbarát szálláshelyeket és a kicsiknek szóló programokat, valamint a csapatépítő programokat kínáló szolgáltatókat, illetve a vakációs jegyeket elfogadó szállásadókat is. „Kellemes tapasztalatként könyveltük el, hogy a Visit Covasna telefonos applikációt egyre többen töltik le és használják tájékozódás céljából. A munkánk eredményét igazolja az is, hogy míg az idősebb generációknak a megyéről Kovászna fürdőváros jut eszébe, a fiatalabb korosztály már a Kúriák földjeként ismeri a térséget” – tájékoztatott az alelnök. Az eseményen a kézdivásárhelyi Szántó család irányításával a mézeskalács díszítést is kipróbálhatták az érdeklődők, mely műhelyt egyébként egyre több turista látogatja meg háromszéki kirándulása során. 

Magyarország első számú turisztikai vásárán, a 30 négyzetméteres Székelyföld standon is nagy hangsúlyt kapott az élményszerzés, a személyes kapcsolatok kialakítása és a látogatók minél szélesebb körű tájékoztatása. Az érdeklődők leginkább a vidéki szálláshelyeket, kempingeket és szervezett utazásokat keresték, de az aktív programlehetőségekről is érdeklődtek. A stand sztárja idén az élethű nagyságú medve volt, amellyel a medvelesekhez szervezett kirándulásokra csábították a vadvilág kedvelőit.

A Hargita megyeiek a Romexpón főként a Visit Harghita mobilalkalmazást és honlapot népszerűsítették, illetve a mára már hagyományos programokat, mint a csíkszeredai Régizene Fesztivál vagy a hargitafürdői Kerge Olimpia. A Székelyföld standot már az első napon rengetegen felkeresték, akárcsak a budapesti kiállításon, ahol az érdeklődök leginkább a pünkösdi búcsú és Ferenc pápa látogatása kapcsán kerestek szálláshelyeket, programlehetőségeket, de nagy népszerűségnek örvendtek a turisztikai térképek és applikációk is. Nagyon sok magyarországi érdeklődő járt már Székelyföld valamely részén, vagy rokoni szálak fűzik őket a térséghez, ezért gyakran visszajárnak. A programlehetőségek kapcsán a többség esztenalátogatás iránt érdeklődik, illetve kipróbálnák a szekeres túrákat, a medvelest, a téli sportokat és a gyalogtúrákat. A Hargita megyei látványosságok terén nagyon sokan érdeklődnek a Gyilkos-tóról, a Jézus Szíve-kilátóról és az Ezeréves határról, de keresik azokat az eldugott falvakat is, ahol nem szállodákban, hanem hagyományos székely és csángó házakban szállhatnak meg, együtt étkezhetnek a háziakkal és történeteket hallgathatnak. A visszajelzések alapján népszerű a turisták körében a nemrég megjelent Visit Harghita mobilalkalmazás és honlap, amely összesíti a programlehetőségeket, a szállásokat és a látnivalókat.

„Székelyföld legnagyobb kalákájára készülünk, ez pedig nem más, mint a Ferenc pápa csíksomlyói látogatása körüli szervezés. A Szentatya érkezése nagyon nagy öröm számunkra, de ugyanakkor nagy kihívás is. A nemzetközi figyelem is a térségre irányul, ezért jó alkalom arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk, de kellőképpen el kell tudnunk látni a zarándokokat is. Meg akarjuk mutatni vidékünket, értékeinket a hazai és a külföldi vendégeknek egyaránt, azt szeretnénk, hogy aki ez alkalommal a térségbe látogat, később is visszatérjen. Erre az időszakra szervezzük a Hargitai Megyenapokat, bevonva a szomszédos megyéket is, hogy színes programokkal tudjunk szolgálni az idelátogatóknak, és minél inkább ki tudjuk használni a térség turisztikai potenciálját. Nemcsak a jeles esemény kapcsán, hanem máskor is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az itteni lehetőségeket minél szélesebb körben bemutassuk, ezért fontosnak tartjuk a szakmai kiállításokon való részvételt, és örülünk neki, hogy nő az érdeklődés” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Maros megyét idén is a Visit Mureș Egyesület népszerűsítette a bukaresti és a budapesti turisztikai vásárokon. A megyei turisztikai egyesület ezúttal egy hármas csomaggal készült a két országos turisztikai vásárra. „A Maros megyei standnál minden látogató számára egy 5 napos programajánlatot mutattak be a kollégáink, amely kulturális és történelmi sétákat, természetjárást, gyógykezeléseket, illetve pihenést, kikapcsolódást nyújtó programokat foglalt magába. Azt szerettük volna megmutatni mindenkinek, hogy Maros megye milyen változatos lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. Marosvásárhelyen a kulturális látnivalókat, Segesváron és környékén a történelmi látnivalókat ajánlottuk a turisták figyelmébe, Szászrégen környékén és a Maros völgyében az aktív turizmusra vágyóknak javasoltunk programokat, Szováta esetében a gyógykezelési lehetőségeket és a kulináris programokat népszerűsítettük. A programajánló mellett a vásárra a Maros megyei szállodák szállásajánlatairól készítettünk egy összeállítást, és nagy öröm volt számunkra, hogy idén jóval több szállásadó válaszolt a felkérésünkre, és küldtek számunkra konkrét árajánlatokat” – nyilatkozta Szőcs Levente Zsolt, a Visit Mureș Egyesület menedzsere.  

A szakember hozzátette: „a Maros megyei kínálatunk harmadik eleme a Transilvnia Motor Ring népszerűsítése volt. A tavaly ősszel megnyitott sportkomplexum Románia legnagyobb motorpályája, ezért fontosnak tartottuk, hogy minél több emberrel megismertessük a versenypályát, itt gondolok a pálya műszaki adottságaira, illetve arra, hogy idén milyen versenyeket fognak itt szervezni.” Szőcs Levente Zsolt szerint a látogatókat a helyi gasztronómia, illetve a vidéki turizmus érdekelte a leginkább, de nagy sikere volt az érintőképernyős infopultnak és a megye látnivalóit bemutató térképnek is, amelyet kimondottan ezekre a vásárokra készítettek.

 

Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda – Marosvásárhely

 2019. február 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774