Székelyföldi Gyógy- és Fűszernövényekkel Foglalkozók Egyesülete alakul

Összefogott a szakma a megyeházán

(1 Szavazat)187 megjelenítés

Március 13-án, kedden Gyógy- és fűszernövény konferenciának adott otthont a megyeháza, amelyen a szakma képviselői mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője, Becze István, megyei tanácsos, a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke és Kolozsvári Tibor megyei tanácsos.

– Egyre nagyobb kereslet mutatkozik a gyógy- és fűszernövényekből készült termékek iránt, igény van a minőségi, jó termékekre. Szeretnénk, ha a sajttermelőkhöz hasonlóan a gyógynövényekkel foglalkozók is létrehoznának egy átlátható, nyitott szervezetet, amiben mindenki partnerként vehet részt – mondta a konferencia megnyitásakor Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíksomlyói Szent István kollégiumban beszéltek korábban arról, hogy jó lenne szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, azokkal, akik gyógynövényekkel foglalkoznak.

Becze István megyei tanácsos hozzáfűzte: látszik az eredménye annak, hogy nagyon sok olyan összefogás született és intézmény működik, akik segítik ezeket a folyamatokat. Ezeket az együttműködéseket érdemes lenne még jobban összehangolni – véli a tanácsos.

A jelenlévők közül tizenhárman vállalták, hogy szerepet vállalnak egy szakmai egyesület létrehozásában, amelyet a beérkezett javaslatok alapján Székelyföldi Gyógy- és Fűszernövényekkel Foglalkozók Egyesülete néven jegyeztetnének be. A konferencia szünetében a megyeelnök irodájában az alapító tagok maguk közül a vezetőséget is nevesítették: Flórián Albert vállalta az elnöki teendőket, Balázs Erzsébetet alelnöknek és Miklosi Ildikót titkárnak javasolták, így mindhárom térség szerepet kap az egyesületben. Erről elsőként Borboly Csaba közösségi oldalán számolt be.

A konferencián előadást tartott Sánduly Edit, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének elnöke, bemutatva az egyesülettel járó előnyöket, Orbán Melinda, a Fenyőalja Turisztikai és Hagyományőrző Egyesület, Máthé Emma a Székelyföldi Bio Egyesület, míg Miklósi Ildikó a Pro Galamb Egyesület létrejöttéről és tevékenységéről számolt be. György Erzsébet, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviseletében a gyógynövény gyűjtéssel és értékesítéssel kapcsolatos jogi dolgokról számolt be. A konferencia második felében Márton István, a vidékfejlesztési egyesület tevékenységét ismertette, Macalik Ernő biológus a gyógynövények értékesítéséről beszélt, Hatos György kertészmérnök a gyógy- és fűszernövények szaporításáról tájékoztatta a jelenlévőket, végezetül András Csaba Dezső mutatta be az illóolajak készítését.

Csíkszereda, 2018. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774