Székelyföldi Akadémia a VI. Székelyföld Napokon

Terítéken az önkéntesség és a turizmus

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A VI. Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében Székelyföldi Akadémiát tartottak október 9-én Kápolnásfaluban. A rendezvény mintegy 35 személyt csalogatott a kultúrotthonba, akiket Benedek László polgármester köszöntött. Az elöljáró kiemelte a térségben, különösen a Hargita lábánál egyre inkább fejlődő turizmust, ezzel indokolta az akadémia helyszínének kiválasztását.

Az első előadást Silló Ágota, a Debreceni Egyetem szociológia szakának doktorandusz hallgatója tartotta Az önkéntesség hagyományos és modern formái a közösségszervezésben címmel. Előadásában rámutatott arra, hogy az önkéntesség egy régi gyakorlat, melynek folyamata, megítélése és fontossága az idők folyamán változott. A motivációk mentén beszélhetünk hagyományos formáról, modern formáról és a kettőt ötvöző vegyes motivációjú önkéntességről. A hagyományos önkéntesség csökkenőben van, míg a modern forma egyre inkább növekvő tendenciát mutat. Törvényes kereteit nemrég újították meg a 2014/78-as törvénnyel, melynek legfőbb hozadéka, hogy az önkéntesszerződést kötelezővé teszi, és az elvégzett munka szakmai tapasztalatnak számít. Az önkéntesség előnyei közé sorolható, hogy közösségépítő jellege van, bekapcsol a közéletbe, jó lehetőség a szabad energiák hasznos és értelmes felhasználására, az intézmények számára is nagy lehetőségeket tartogatnak. Az önkéntesség vállalásánál érdemes odafigyelni és minél inkább körülhatárolni, hogy mi az önkéntes feladata, valamint a megfelelő személyt kiválasztani arra a feladatra. Ugyanakkor a szervezetnek is pontosan meg kell fogalmaznia, mit tud ajánlani az önkéntesnek. A hozzászólásokból az derült ki, hogy bár a kommunizmus negatívan hatott az önkéntességről alkotott megítélésre, mégis van jövője, hiszen hasznos mind a szervezetek, intézmények, mind pedig az önkéntesek számára.

A második előadást Pál Zoltán, a korondi Slow Tours Transylvania vezetője tartotta A turizmus fejlesztésének lehetőségei. Helyi értékeink újraértékelése címmel. Előadásában arra fektette a hangsúlyt, hogy felelős és fenntartható turizmust kell fejleszteni, amelyben minél több helyi gazdasági szereplő megkapja a saját helyét, és mindenki azt a szerepet és feladatot tölti be, amit a legjobban tud. Saját példával szemléltetett, hiszen az Időutazás a vulkáni platón program két év alatt négyezer turistát csalogatott Pálpatakára, ennek következtében a helyi szolgáltatók is pluszjövedelemhez jutottak, a helyi termékek hírneve messze eljutott, fejlődtek a helyi idegenvezetők. A turizmus fejlesztéséhez komoly odaállás, stratégia, helyzetismeret kell, de ami még elengedhetetlenül fontos, egy jó és kivitelezhető ötlet, mondta a szakember. Példaként említette a franciaországi Vienne megye turisztikai fejlődését, ahol 1987 óta egy jó ötlet, ügyes stratégia és helyes helyzetismeret alapján a vendégéjszakák számát 150 ezerről 7 millióra növelték. Ez látványos fejlődés nemcsak turisztikai, hanem gazdasági szempontból is, hiszen a kettő szorosan összefügg. Hargita megye képviselete a Vienne megyeiek meghívására ellátogatott oda, és megismerte a Vienne megyei turisztikai programot. A francia példának három alappillére van: elégséges termékkínálat folyamatosan bővítve, valós együttműködés a turisztikai szereplők között és erős kommunikáció a piac minden szereplőjével. A tanulságokból kiindulva dolgoznak egy közös, a turisztikaidesztináció-menedzsmenttel (TDM) foglalkozó székelyföldi szövetségen, amelyben minden székelyföldi térségnek képviseltetnie kellene magát, hangzott el a Székelyföldi Akadémia legutóbbi állomásán.

Székelyudvarhely, 2015. október 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774