Székelyföldet képviselte a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport Beszterce megyében

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A Tacsi Gyékényfonók Napján, Beszterce megyében  vett részt július 26-án, vasárnap a Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport, amely Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk szórványprogramja illetve a Hargita Megyei Forrásközpont támogatásával tudott eleget tenni a meghívásnak.

Az Összetartozunk szórványprogram egyik fő célja segíteni a szórványban élő magyarságot a népi hagyományaik megőrzésében, felkutatásában, felelevenítésében és ezáltal a nemzeti identitásuk megőrzésében és megerősítésében. A Tacsi Gyékényfonók egyesülete által szervezett rendezvény felhívja a figyelmet a gyékényfonás fontosságára, megmaradására és továbbéltetésére a fiatalok körében. A  besztercei „Vadrózsa”, az almásmálomi „Almavirág”, a magyardécsei „Cseresznyevirág” és a szentmátéi „Kéknefelejcs” néptánccsoportok előadásai mellett, autentikus folklór műsort láthattak a mezőségiek a csíkszentkirályi „Vadrózsa”néptánccsoporttól. Nyárádmagyarósi, felcsíki, magyarpalatkai, kalotaszegi,vajdaszentiványi valamint szatmári táncok világába kalauzolták el a néptánckedvelő közönséget. „Összetartozunk” hangzott el többször is a rendezvényen,  és ez így igaz, szórvány- és tömbmagyarság elválaszthatatlanul összetartozunk, a népzene és néptánc közös hagyatékunk. Fontosak az ilyen és ehhez hasonló közösségi élmények úgy a székelyföldi, de főleg a szorványban élő magyarság számára. Ilyenkor nem a felhőtlen szórakozás a tét, hanem a szülőfőldön való megmaradásra késztetés. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a csíkszentkirályi nagy létszámú csoport záró száma alatt több tacsi idős asszony könnyet ejtett, majd szívből jövő tapssal jutalmazta a kétszáz kilométerről érkező csoportot.

A Csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának a támogatásért, mely lehetővé tette, hogy a ,,maroknyi” székely tánccsoport  részt vehetett Tacs kis magyar közösségének ünnepén.

 

Csíkszereda, 2015. július 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774