Székelyföld Napok: fotó biennáléval

(0 Szavazat)31 megjelenítés

A Székelyföld Napok idei kiadása is Sepsiszentgyörgyről startolt a II. Székelyföldi Foto Biennále gálaestjével.
A teljes Székelyföldet átölelő kulturális rendezvények sorozatába jól illeszkedik a Kovászna és Hargita megyék által együttesen kezdeményezett fényképészeti esemény. A biennále gálájára október 9-én, pénteken, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban került sor.

A rendezvény hangulatát nagyban megszabta a Georgius- és a Csíki Kamarazenekarok közös fellépése: a szimfonikusok tematikája nagyban illeszkedett az eseményhez, hiszen Werner György vezénylésével a mozgóképek világából átemelt, filmzenei közönségkedvenceket mutattak be.

Az esemény házigazdája, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „A világot időnként mások lencséjén keresztül látjuk – mégis fontos, hogy otthon legyünk benne. A székelyföldi fényképészek egy kicsit az itteni emberek lelkületét is beleszövik alkotásaikba. Fontos, hogy értékeinket megmutassuk a világnak, amelyre a Székelyföld Napok és a foto biennále egyaránt kiváló alkalmat biztosítanak, fontos, hogy legyen egy hely a világon, ahol a mi gondolataink, a mi problémáink a legfontosabbak: úgy gondolom, hogy ez a hely Székelyföld kell legyen.”

„Be kell lássuk, hogy Székelyföldön a ’90-es években és a 2000-es évek elején, nem volt kellő összefogás, nem fedezte fel a politikum, hogy együtt gondolkodva többek lehetnek, többek lehetünk. Jól mutatják a kulturális értékek, bemutatók és alkotások sokasága, hogy egymásra hangolódva, együttműködésben többet lehet, mint egymagában bármely térség is. Ezért kell esélyt adni és ezért tartom fontosnak a Székelyföld Napokat is, hogy egységet alkotva, a különlegességekkel vonzóvá tudjuk tenni térségünket, hisz akkor tud inkább itthon maradni egy fiatal, ha lát perspektívát, jövőképet és értelmet a családalapításra. Úgy vélem rá kell erősíteni, meg kell mutatni mi az ami szép, vagy mi az ami gond és akkor jobbá tehető az élet itt Székelyföldön” – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Maros megyét Péter Ferenc, Szováta polgármestere képviselte, aki rámutatott: a székelyföldi kezdeményezésekben hangsúlyosabb szerep jut Kovászna és Hargita megyéknek, ám a Székelyföld Napok keretében sorakozó eseményekből kiderült, hogy a felhozatal a Maros megyei programokkal lesz teljes.

A gála díjátadókkal folytatódott: az összesen három kategóriában indított versenyre, 18 ország fotósai küldtek pályaműveket. A díjazottak közt ennek megfelelően kínai, belga, ausztráliai, lengyelországi, bahreini és természetesen székelyföldi művészek is találhatók. Romániából Vitos Hajnal, Gábor Lajos, Moldován Mihály, Labancz István, Dezső László, Rucsandra Călin, Ovidiu D. Pop, András Zsolt, Márton Ildikó, Kucsera Jenő, Kerekes István és Nagy Botond alkotásai nyerték el a zsűri tetszését. A díjazottak teljes névsorát, kategóriákra rendezve a csatolt anyagokban találják.

A szakmai zsűri elnöke, Nagy Lajos, a Romániai Fotóművészek Szövetségének Titkára a gálán kifejtette: a beérkezett alkotások középpontjában majdnem minden esetben az ember áll, illetve az a szépség, ami őt körül veszi. A fényképészet célja Nagy megfogalmazásban az kell legyen, hogy ezeket a specifikus értékeket megörökítse. A zsűri elnöke arra is rámutatott, hogy a pályaművek színvonala jelentős mértékben emelkedett az első biennáléhoz viszonyítva – ez részint a kezdeményezők anyagi támogatásának köszönhető, részint pedig a FIAP (Federation Internationale de L`Art Photographique) franciaországi fényképész szövetséggel, illetve a hazai fotóművész szövetséggel történő együttműködés eredménye.

A biennále kurátora, Kovács László Attila, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke is az esemény sokszínűségét hangsúlyozta, illetve köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, kiemelve közülük a főtámogató Canon-t.

Az est záróakkordjára az EMÜK galériájában tartott tárlatmegnyitóval került sor, ahol a szlovéniai sportfotós Samo Vidic, Canon nagykövet köszöntötte a fényképészeket.


Kovászna Megye Tanácsa & Hargita Megye Tanácsa
Sajtóirodái


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774