Székelyföld legkorszerűbb CNC-tanműhelyét adták át

Valóra vált álom: CNC szakterem Székelyudvarhelyen

(0 Szavazat)75 megjelenítés

A CNC vezérlésű gép kezelése egy olyan keresett szakma, amelynek jövője van idehaza is, hiszen nemcsak a fémiparban, de más iparágakban is egyre gyakrabban használják ezt az eszközt. A szak és a szakterem mellett szólt az is, hogy a megyében a legjobban megfizetett szakmák közé tartozik – ezért is tekintette szívügyének Hargita Megye Tanácsa, hogy valóra váljon a sokak által várt tanterem, amelyet június 6-án adtak át Székelyudvarhelyen. 

A fémipari vállalkozókkal tavaly folytatott megbeszéléseken többen azt jelezték, hogy nehezen találnak szakképzett munkaerőt, ezen probléma megoldására született a javaslat, hogy indítsanak CNC vezérlésű gép kezelését képző osztályt a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában. A szakosztály elindításához feltétel volt egy CNC vezérlésű gép megvásárlása, amely több mint tízezer euróba került. A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola számára Hargita Megye Tanácsa még tavaly tavasszal utalt ki 44 ezer lejt CNC-marós labor felszerelésére, így ősszel beindulhatott az új szak, ahol az összes hely betelt már a beiratkozási időszak első napján. 2016 szeptemberében, az ügynökség által szervezett gazdasági konferencián, sikerült egy együttműködési megállapodást aláírni, amely révén a felek megtehették vállalásaikat, hogy ki milyen – anyagi és/vagy szakmai – támogatással fog hozzájárulni a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában induló CNC-képzéshez.

A szakterem  ünnepélyes átadására kedden délben került sor,  amelyre Szakács Paál István igazgató meghívta Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is. Mivel a megyeitanács-elnök a Régiók Bizottságának tagjaként Brüsszelben szólalt fel a medvetámadások és vadkárok ügyében az Európai Bizottság, az Európai Tanács elnöksége és a Régiók Bizottsága közös szervezésű eseményén, ezért üzenetét Lukács Zoltán Levente, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője tolmácsolta.

– Kijelenthetjük, hogy beérni látszik a Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kezdeményezésére, illetve a tanfelügyelőséggel, szakközépiskolákkal, vállalkozói szervezetekkel és helyi önkormányzatokkal együttműködve folytatott tevékenység, amelyet a szakképzés fellendítése érdekében végzünk. A cél az, hogy tudatosítsuk a fiatalokban és a szülőkben egyaránt: a diákoknak akkor is van jövőjük, ha a szakképzést választják elméleti oktatás helyett, hiszen szakemberekre szükség van. Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokon keresztül is támogatja a szakoktatási intézményeket, továbbá pályázatot hirdet az ezek mellett működő egyesületeknek, alapítványoknak, ezenkívül pedig ösztöndíjat is létrehozott szakiskolásoknak. Hargita Megye Tanácsa, a fejlesztési ügynökséggel együtt, továbbra is közvetítő szerepet kíván betölteni, annak érdekében, hogy a szakképzés megfelelő szintre emelkedjen, illetve hogy a piaci igényeknek megfelelően működjön – fogalmazott köszöntő levelében Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Az iskolaigazgató köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának és a  székelyudvarhelyi önkormányzatnak, hogy 10-10 ezer euróval támogatták a labor felszerelését, továbbá sikeres pályázatnak köszönhetően  a Bethlen Gábor Alap további negyvenezer eurót biztosított, hogy elkészülhessen Székelyföld legkorszerűbb CNC-tanműhelye.

A tanterem avatásán jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, aki a hosszútávú tervezés fontosságáról beszélt, megítélése szerint előre kell gondolkozni és tervezni, hogy jó eredményeket érjünk el.

– Minden olyan dologgal kell foglalkozni a megyei tanácsnak, ami a lakosság számára fontos, akkor is ha nincs direkt hatáskörünk, ez esetben is sikerült megtalálnunk a módját, hogy támogassuk a CNC-szaktermet – mondta el Bíró Barna Botond alelnök, aki az összefogás jó példájának tartja a mai avatóünnepséget. 

– Ma egy újabb lépést tettünk afelé, hogy megállítsuk vagy legalább csökkentsük azt a megyénkre is jellemző problémát, hogy a fiatalok külföldön keresnek munkalehetőség, ezért fontos a szakoktatás támogatása és presztízsének visszaadása – osztotta meg a megyeelnök, aki ajánlja a CNC-szakosztály a most nyolcadik osztályt végzők számára, hisz olyan szakma lesz a kezükben, amely átlagbér feletti megélhetést és itthoni boldogulást biztosít.

Hogy az álom, amelyben kevesen hittek valóra vált, nagy összefogásnak köszönhető, a megyei tanács, a megújult városvezetés, a vállalkozók, a tanfelügyelőség és az iskola résztvételével. Mindebben oroszlánrészt vállalt Barabás Csaba Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának élén, aki jelenleg az elnöki kabinet vezetője.

– Fiataljaink itthon tudjanak boldogulni családot alapítani, ezért dolgozunk, ez a fő cél! – írja közösségi oldalán Borboly Csaba.

A szakoktatás témájában kiadott híreink elérhetők a következő linken: http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas.html

A CNC szakosztállyal kapcsolatos hírek itt érhetők el.

Csíkszereda, 2017. június 6.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774