Székelyföld kulturális és természeti értékeié a főszerep

A román megyéket és a magyarországiakat is várják a Székelyföld Napokra

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Idén október 13–22. között zajlanak a Székelyföld Napok, a három megyére – Hargita, Kovászna, Maros – kiterjedő rendezvénysorozat nyolcadik kiadása. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója a III. Székelyföldi Fotóbiennálé lesz október 14-én Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény célját és a részletes programot a csíkszeredai megyeházán október 5-én megtartott sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a rendezvényt koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, Mágori István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ munkatársa és Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója.

A rendezvény célja a sajátos programokon keresztül bemutatni a színes Székelyföldet, mondta köszöntőjében Borboly Csaba. Sok kis rendezvényt hangolnak össze, fejtette ki, és ez az egyszerre mozgás emeli a térség szintjére a helyi rendezvényeket. Olyan programokat szerveznek, amelyek célja Székelyföld megerősítése, az identitásőrzés, hogy az a fiatalok mindennapjainak is a részévé váljon, fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ennek a rendezvénynek helye van, hangsúlyozta, és reményét fejezte ki, hogy egyre többen fognak érdeklődni iránta a román megyékből és Magyarországról is. A számos partner együttműködésével megvalósuló rendezvényért a szolidaritás jegyében kell tegyék a dolgukat, mondta a megyeelnök, és köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárul a rendezvény színesebbé tételéhez.

A rendezvény programfüzete a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon elérhető, mutatta be Ferencz Angéla. A Székelyföld kulturális és természeti értékeit bemutató rendezvénysorozat nyolcvan partner részvételével valósul meg, ismertette, majd kiemelte a nagyobb Hargita megyei eseményeket. Csíksomlyón kap helyet a VII. Mária Út Konferencia, Gyergyószentmiklóson a XII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium, számos program kötődik a Szent László-évhez, de lesznek fotókiállítások is, amelyeket a székelyföldi együttműködés erős pontjának nevezte Ferencz Angéla. Felhívta a figyelmet a Brassói Mise koncertre, amely öt nyelven csendül fel a csíksomlyói kegytemplomban. A Székelyföldi Akadémia keretében Macalik Ernő karcfalvi füvesember a gyógynövényekről tart előadást, lesz IT konferencia és átadják a Székelyföld című folyóirat díjait. Természetjáró programokat is szerveztek, illetve lesz nyílt nap a Súgó-barlangnál Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetésével. A Táncoló Székelyföld című előadást 25 településre viszik el.

A teljes rendezvénysorozat programjai figyelemfelkeltő, befogadó jellegűek, hangsúlyozta a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a román, illetve többnyelvű programok ajánlója, illetve a műsorfüzet román nyelvű változata is elérhető a világhálón: http://zileletinutuluisecuiesc.ro/

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke gratulált a Hargita megyeieknek, hogy nemcsak „derekasan sütöttek”, hanem meg is nyerték az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, a jelenlevő újságírók a nyertes Nagymama által készített kalácsot meg is kóstolhatták.

„A három székelyföldi megye együttműködésének egyik fontos elemét képezik a közös nagyrendezvények, mint amilyen a hamarosan kezdődő Székelyföld Napok. Az ilyen nagyobb lélegzetvételű rendezvényeken keresztül is szeretnénk megmutatni Székelyföld értékeit, kiemelni azt, ami másoknak nincs, például a kürtőskalácsot, a borvizeinket, kulturális hagyományainkat. Az ilyen eseményekre idefigyelnek itthon és a határon túl is, és ez mérhető a turizmusban, gazdaságban is. Vannak, akik szerint Székelyföld nem létezik, de ezt tőlünk senki nem tudja elvitatni, mert mi Székelyföldet a szívünkben hordjuk. Mi a szívünkből indulunk ki, ami nekünk fontos, azt kell megmutatnunk a nagyvilágnak” – emelte ki a háromszéki tanácselnök.

A Székelyföld Napok részeként szervezik meg a III. Székelyföldi Fotóbiennálét, amelynek felhívására idén 17 országból összesen 283 fotográfus válaszolt, összesen 1516 pályamű érkezett. A zsűri által kiválasztott száz legjobb munkából katalógus készül. A díjazottak között van székelyföldi és külföldi fotós egyaránt, alkotásaikat október 14. és november 5. között lehet megtekinteni Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében. A díjátadó ünnepséget október 14-én, 17 órától a Tamási Áron Színházban tartják.

Kovászna megyében 25 településen közel hatvan esemény lesz a Székelyföld Napok keretében, a programot Mágori István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa ismertette. Kiemelte, hogy a rendezvény részeként a  sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a Három kismalac című bábelőadásával, az Evilági együttes Mozsikácska koncertjével a kistelepülések óvodásait, iskolásait keresik fel, több gyerekcsoport járja be Csernátonban a Laska útját, Kisbaconban a Kenyér útját, ugyanakkor a Kovászna Megyei Művelődési Központ néprajzi tárgyú dokumentumfilmjeit vetítik le, de ismeretterjesztő előadásokat is tart Dr. Szekeres Attila István, aki A székely zászló fejlődésének utolsó négy évszázadát mutatja be.  Mindezek mellett lesz egyházi kórusok találkozója és kórusfesztivál is, könyvbemutatók, amatőr színjátszók előadása, néptáncelőadások színesítik a programot.

„A Székelyföld Napoknak kettős célja van, egyrészt az, hogy megmutassuk értékeinket a mellettünk élő közösségeknek. Ez különös kihívás Maros megyében, ahol nem az egész megye tartozik Székelyföldhöz, hiszen vannak román többségű régiók és szász vidék is. A másik cél azonban az, hogy ez egy közösségi ünnep legyen, amelyen mi magunk is jól érezzük magunk, ahol lehetőségünk van megismerni a székelyföldi kulturális intézmények éves termését, a kortárs művészek alkotásait, de ugyanakkor arra is, hogy élővé tegyük hagyományainkat. Maros megye igyekszik felzárkózni Hargita és Kovászna megye mellé, és évről évre színvonalasabb és gazdagabb programmal bekapcsolódni a rendvénysorozatba. Idén 32 programmal csatlakozunk a Székelyföld Napokhoz és mintegy 24 partnerszervezet vesz részt ezek szervezésében. Szeretettel várunk mindenkit a Maros megyei rendezvényekre, de ugyanakkor a Maros megyei lakosokat is arra bátorítjuk, hogy menjenek el a Hargita és Kovászna megyei eseményekre” – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

„Maros megye kulturális intézetei idén a korábbi éveknél szervezettebben vesznek részt az idei rendezvény szervezésében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Kodály Zoltán emlékkoncerttel készül, a Teleki Téka egy reformáció székelyföldi hatását bemutató előadást szervez, a Maros Művészegyüttes pedig a Szép Palkó – székely népmese táncos feldolgozásával kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Ki szeretném emelni, hogy idén első alkalommal együttműködünk a budapesti Hagyományok Házával, amely a Maros megye részéről érkező megkeresést követően az erdélyi irodái közreműködésével egy három megyét lefedő táncház- és koncertsorozatot szervez a Székelyföld Napok keretében. Ahogy a kiemelt példák is mutatják, a Maros megyei programkínálat rendkívül változatos, és a következő napokban pár új rendezvény is bekerül még a programba, ezért mindenkit arra biztatok, hogy a Székelyföld Napok közösségi oldalán kövesse az újdonságokat” - nyilatkozta Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója, aki a Maros megyei programokat ismertette a mai sajtótájékoztatón. 

Csíkszereda, 2017. október 5.   


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774