Székelyföld inspirál

IX. Székelyföld Napok

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása mottóval szervezik meg a IX. Székelyföld Napokat október 12-21. között Hargita, Maros és Kovászna megyei önkormányzatai kulturális intézményeikkel közösen. Az immár hagyományossá vált rendezvénysorozaton gazdag kulturális kínálat várja az érdeklődőket. 

A Sepsiszentgyörgyön tartott beharangozó sajtótájékoztatón a szervezők az esemény fontosságát, idei koncepcióját ismertették.

„Identitáserősítő céllal indítottuk a Székelyföldre kiterjedő eseménysorozatot, amely mára megizmosodott. Jó alkalmat teremt arra, hogy mi magunk is felfigyeljünk, rácsodálkozzunk értékeinkre, mert Székelyföld értéket adó térség 1000 éve Erdélyben és 100 éve Romániában” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az esemény az önkormányzatok, kulturális intézmények és civil szervezetek együttműködésének is kiváló példája, lebontva az adminisztratív határokat a térségek között. Az elnök hozzátette: „Az egyik legnagyobb haszna az eseménynek a tartalmi rész mellett a mentalitásváltás, az előítéletek lebontása, az etnikai és térségi identitás erősítése. Ilyen típusú rendezvények kiválóan működnek Bukovinában, Barcaságban, Bodzavidéken és Dobrudzsában egyaránt.”

Kovászna megye 25 települése kapcsolódik be a Székelyföld Napokba, a programsorozat keretén belül idén is több mint ötven eseményre kerül sor. A szervezés során, az elmúlt évekhez hasonlóan, figyelmet fordítottak arra, hogy olyan kisebb településekre is eljuttassák azokat a programokat, ahol az év többi részében kevésbé van kulturális élet.

„Idén a Székelyföld Napok rendezvénysorozattal csatlakozunk a Kulturális örökség európai éve átfogó rendezvénysorozathoz. A különböző térségek természeti, vallási, kulturális értékeit vonultatjuk fel – mindezek meghatároznak minket egyénként és közösségként – ezekre irányítjuk a figyelmet. Sokszor még más vidéken élő magyarok sem értenek minket, székelyeket. Sőt a különböző székek székelyei sem mindig értik egymást. Ezért nemcsak a nem székelyekkel, hanem egymással is jobban megismertethetjük magunkat e rendezvénysorozat által. A jelen jogi keretek között is sokat tudunk tenni, ha akarunk, van kulturális autonómiánk, csak akarni és cselekedni kell! A programkínálat évről évre bővül, ez is bizonyítja a rendezvény létjogosultságát és szükségességét. A sokféle program összehangolása igazi kaláka, de a székelyföldi megyék közötti együttműködés folyamatos, nem csupán a közös rendezvények megszervezésére korlátozódik” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Már kilencedik alkalommal szervezzük meg a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot, így már rendelkezünk annyi tapasztalattal, hogy mindig előbbre tudjunk lépni, és jobbítani tudjuk az együttműködést. Ez tükröződik a műsorfüzetben is. Jóval a rendezvény kezdése előtt elkészült a műsorfüzet, meg van az eredménye a több hónapos megfeszített munkának, és örülünk, hogy a programokat már tudjuk ajánlani a turisztikai egységeknek, a vendéglátósoknak. Idén a rendezvény tematikája a Kulturális örökség európai évére épül, ennek jegyében bemutatjuk természeti és kulturális értékeinket, programjainkkal segítünk felfedezni Székelyföldet. Még rengeteg a tennivaló Székelyföldért, de szívesen tesszük, hiszen, ahogy a közösségi médiában is hirdetjük, minket Székelyföld inspirál” – mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

A Hargita megyei rendezvények közül kiemelkedő a VIII. Mária Út Konferencia, amelynek a helyszíne Csíksomlyó, és amely a vallási turizmusra, a zarándoklatra fekteti a hangsúlyt. A kulturális örökség évének jegyében Csíkszereda ad otthont október 12-én a székelyföldi Orbán Balázs-díj átadásának, de kiemelkedő a VIII. Székelyföldi Vadásznapok, amely Csíkszentdomokoson lesz megtartva. A festészet világnapja alkalmából műtermi látogatások lesznek Csíkszeredában, turisztikai értékeink ajánlása a vallásszabadság évének jegyében az unitáriusokhoz kötődő helyszíneket is felsorakoztatja. Márton Áron boldoggá avatásának égisze alatt a Márton Áron nyomában elnevezésű túra elvezet Csíkszentdomokosra a felújított Márton Áron Múzeumba. A Hagyományok Háza Hálózattal közösen szervezett Táncoló Székelyföld programjai mindhárom megyét átszövik. Nem maradnak el a gyerekprogramok sem, illetve Hargita megye jellegzetes, kiemelkedő programjai a szárhegyi és a szépvízi káposztavásárok. Udvarhely lesz a helyszíne a 6. Digitális Székelyföld Konferenciának, amely az önkormányzati képviselők és a szakemberek találkozási helye.

Örvendünk annak, hogy közös erővel idén is sikerült megszervezni a Székelyföld Napokat. Ez a rendezvény több szempontból is fontos számunkra, egyrészt azért, mert mi székelyek meg kell tudjuk mutatni az értékeinket, hagyományainkat a mellettünk élőknek, de nem csak nekik, hanem a nagyvilágnak is, másrészt jó az, hogy  ilyenkor mi is jobban odafigyelünk arra, hogy milyen értékeink vannak, és hogy legyünk büszkék ezekre” – hangsúlyozta Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere, aki a Maros megyei programokat ismertette a mai sajtótájékoztatón. 

A Maros megyei programok egyik kiemelt rendezvénye idén a szovátai Tökfesztivál, amelynek fő attrakciója a sütőtök, a sütőtökből készült ízletes falatok és a tökből faragott utcai díszek. A fesztivál 3 napja alatt számos gasztronómiai és szórakoztató program várja a látogatókat. A Székelyföld Napok másik kiemelt rendezvénye az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozója, amelynek idén Marosvásárhely ad otthont. A rendezvény keretében Erdély mind az 5 hivatásos táncegyüttese saját előadással fog fellépni. Az említett programok mellett vásárok, kiállítások, koncertek, történelmi témájú előadások, filmvetítések, természeti túrák és sok más program várja még az érdeklődőket. A Maros megyei programok szervezésében a Maros Megyei Tanács mellett 16 partner szervezet, intézmények és civil szervezetek vesznek részt.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé fontos részét képezi a Székelyföld Napoknak, melynek részleteit Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója ismertette. Meglátása szerint a három megye kulturális értékcseréjén túl kezdi kinőni székelyföldi határait az esemény, országos viszonylatban is egyre inkább bekapcsolódnak a kultúrakedvelők. A megnyitó ünnepségen október 13-án, Sepsiszentgyörgyön az 58 országból beérkezett közel 2300 alkotás közül a legjobb 300 kiállított mű lesz látható, továbbá sor kerül: Kamil KOCUREK, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítására, valamint kiállítással egybekötött könyvbemutatóra Siklódi Zsolt képzőművész, a Grafikai Biennálé atyjának emlékére.

Az esemény részletes programja megtalálható a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon.

Sepsiszentgyörgy, 2018. október 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774