Székelyföld Gyöngyszemei újra Heves megyében

Szorosabbra fűzik a kapcsolatokat

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Szorosabbra fűzi kapcsolatait Heves testvérmegyével Hargita megye. A hétvégén a két megye küldöttsége kölcsönösen részt vett a megyék rendezvényein. Egerben, Heves megyében ötödik alkalommal került megrendezésre a Székelyföld Gyöngyszemei szeptember 8-án és 9-én. Ezúttal az erdei gyümölcsöket feldolgozó Fenyőalja Egyesület részéről lekvárok és szörpök kóstolására volt lehetőség, az ősi foglalkozást fenntartó Kilyén Irma jóvoltából festett népi motívumokkal díszített bútorokat, ajándéktárgyakat csodálhatnak meg, A Székely könyvtár értékes könyvsorozata szépirodalmat kínált, a Székelység történetét vehették kezükbe, a Székely konyha pedig a vidék jellegzetes ízeivel ismerteti meg az érdeklődőket. 

A Hargita Megyei Kulturális Központ fotótáborai során készült a Tájak és emberek című néprajzi, építészeti értékeit, a változásban levő faluképet és a település lakóinak mindennapjait megörökítő alkotások kiállítását tárta a Heves megyei közönség elé. A Hargitai Zugtánccsoport pedig mezőségi, gyimesi és felcsíki táncokat mutattak be. Mindezek mellett az idei Csíkszeredai Jazz Fesztivált népszerűsítő Ineffable jazz-zenekar is emelte a rendezvény színvonalát.

Ez alkalommal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Szabó Róbert, Heves Megye Közgyűlésének elnöke a két megye közti együttműködési pontok szorosabbra fűzéséről egyeztetett. A Heves megyeiek többek között érdeklődésüket fejezték ki a keresztúri szőlők iránt és együtt dolgoznának a két megye turizmusának fellendítése érdekében is. Borboly Csaba korábbi magyarországi egyeztetései során Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárral a Leader-Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeit összehangoló lépésekről tárgyalt, hisz a vidéki térségek között lehetőség van együttműködési projektek megvalósítására, ebben pedig Heves és Hargita megye is érdekelt.

Ugyancsak együttműködési pont lehet a jövőben a polgárőrség megszervezése. Szombaton, szeptember 9-én a zetelaki Polgárőrnapokon Heves megyei polgárőrök is részt vettek. Itt jelentette be Borboly Csaba megyeelnök, hogy a polgárőr mozgalmak felkarolását, összehangolását szorgalmazza, többek között a megyei fejlesztési stratégia módosításával is. Mint mondta, a megye közbiztonságának fokozását prioritásként kezelik a közeljövőben.

A nyár folyamán a két megye több találkozón is részt vett közös rendezvényeken. Korábbi közleményeink itt és itt olvashatóak.

Csíkszereda, 2017. szeptember 10. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774