Székelyföld gyöngyszemei ragyogtak Heves megyében

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Népviseletbe öltözött székely leányok és legények, székelyföldi népi kultúra, gasztronómia, irodalom és humor várta az érdeklődőket szeptember 18. és 20. között az Egerben és Hevesben megszervezett Székelyföld Gyöngyszemei rendezvényen.  

A hagyományteremtő szándékkal elindított, idén a Heves, Kovászna és Hargita megye önkormányzatai által szervezett háromnapos esemény célja az anyaországban élőkkel megismertetni Székelyföld azon értékeit, kincseit, amelyeket az idő vasfoga, a történelem okozta nehézségek sem tudtak megcsorbítani, s amelyekre oly büszke a székely ember.

Pénteken, szeptember 18-án délután az egri Zsinagóga Galériában megnyitott Metamorphosis Transylvaniae kiállításon mutatták be annak a hat romániai magyar képzőművésznek a munkáit, akinek a festményeiben, grafikáiban és szobraiban egységesen jelen van az erdélyiséghez való ragaszkodás, a múlt és jelen, a „letűnő” és az „új világ” közötti kapcsolat. A műértők a Barabás Miklós Céh alkotónak munkáján keresztül szembesülhettek azzal, miként viszonyulnak elődeik életszemléletéhez, a megélt szülőföldi problémákhoz, a kiszolgáltatott helyzethez, az esetleges mulasztásokhoz vagy az útkeresés kihívásaihoz.

„Meggyőződésem, hogy a mai összekuszálódott térben és időben, a pusztuló szellemi kiüresedésben fel lehet mutatni egy tenyérnyi színes világot, legyen az székely, magyar vagy lengyel. A Céh fiatal alkotói újszerű módon jelenítik meg a világ dolgait, és egyben rá is kérdeznek arra. Az erdélyi ízek nem valamelyik ideológia mentén, spontánul, észrevétlenül kerülnek a színek, formák és vonalak közé” – méltatta a kiállítást Szepesi Hédi művészettörténész.

Szombaton a hagyományos szüreti felvonulást követően hivatalosan is megnyitották a rendezvényt. „Negyedik alkalommal hoztuk el a gyöngyszemeket Heves megyébe, Eger másodszor ad otthont az eseménynek. A Heves megyei önkormányzat több mint tízéves kapcsolatot ápol Kovászna megyével, a hargitai önkormányzattal is túl vagyunk az egyéves évfordulónkon. Ennek köszönhetően önkormányzatunknak ez az egyik legnagyobb rendezvénye, ahová elhozzuk a székelyföldi néptáncosokat, kiállítókat, kézműveseket azért, hogy ápoljuk a magyar–magyar kapcsolatokat, kultúránkat és a közös gyökereinket, valamint hogy a helyiek megismerkedjenek a rengeteg színvonalas előadással, kézművesekkel” – ezekkel a szavakkal üdvözölte a jelenlevőket Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: „A barátsághoz két emberre, jelen esetben két megyére van szükség. Elmondhatjuk, hogy a Heves megyével 2002-től ápolt kapcsolatunk szoros baráti szálakkal erősödött meg az elmúlt évek alatt, amelyet az olyan rendezvények is, mint a Székelyföld Gyöngyszemei, csak megszilárdítanak. Örülünk, hogy bemutathatjuk azokat az értékeinket, amelyekre büszkék vagyunk, kedvet hozva önöknek, hogy ellátogassanak Székelyföldre, ahol vendégszerető és hagyományőrző emberek várják az anyaországiakat.”

Hargita Megye Tanácsa képviseletében Szabó Barna megyemenedzser köszöntötte a Székelyföld Gyöngyszemei rendezvény résztvevőit. A hivatalos megnyitón a megyemenedzser örömének adott hangot, hogy Hargita megye évről évre egyre gazdagabb programkínálattal kapcsolódik be a Székelyföld Gyöngyszemei rendezvénybe, azt kívánta, hogy a sok gyöngyszem füzérré váljon és egységet alkosson.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója rámutatott, immár negyedszer hozták el azokat az értékeket, amelyek térségükre jellemzőek, és számukra a legkedvesebbek.

Ebben az évben Bíró Gyöngyi bútorfestő, Török Csaba fafaragó és Faluvégi Irma szőtteskészítő termékkiállítással egybekötött interaktív kézműves foglalkozásokat tartott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nagy sikernek örvendett a székely termékek kóstolója is, ahol lekvárokat, igazi házi szörpöket és madéfalvi hagymával fűszerezett zsíros kenyeret kínáltak a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársai. A hétvégén bárkinek lehetősége adódott a székely népviselet felpróbálására, csíki viseletben emlékfotót is készítettek róluk a szervezők. Az irodalomkedvelőknek bemutatták a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozat eddig megjelent darabjait, továbbá a Székely Konyha magazint, a Székely Gazda havilapot és a székely szimbólumokat ismertető kiadványt. Székelyföldi életképek címmel Ádám Gyula fotóművésznek nyílt fotókiállítása, amelyen Lövétei Lázár László méltató szavai mellett a Codex régizene-együttes muzsikált, Iochom Zsolt és Fekete Vince pedig alkalomhoz illő verset adott elő. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás jóvoltából Hargita megyei és székelyföldi turisztikai ajánlatokkal, programlehetőségekkel, valamint a Mária úttal is megismerkedhettek az érdeklődők. A rendezvény külön színfoltja volt a szüreti felvonuláson is résztvevő Hargitai Zugtánccsoport, akik ezúttal sóvidéki, felcsíki, gyimesi és vajdaszentiványi táncokat jártak Egerben és Hevesben.

Szombaton az Érsekkertben a Kovászna és Hargita megyei önkormányzat, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői lelkesen fogadták a standjukhoz érkezőket, ahol a helyi finomságok mellett a kovásznai üdítő, gyógyhatású forrásvizet is megízlelhették.

Nagy érdeklődésnek örvendtek a turisztikai látványosságokat népszerűsítő kiadványok, melyek lapozgatása közben többen is felidézték székelyföldi élményeiket, baráti kapcsolataikat. „Nagyon szeretem, ahogyan a székely emberek beszélnek. Minden évben ellátogatunk Erdélybe, az egyik kis füzetben számos helyet felismertem, ahol már jártam. Áldja meg az Isten magukat, nagyon örülünk, hogy eljöttek hozzánk” – mondta egy idősebb hölgy, aki a beszélgetés után gondosan végignézte, hogy a haralyi kádár miként készít pár fadarabból hasznos sótartót vagy kisebb hordót. A forgácsszőnyeg látványa a gyerekek számára is vonzó volt, ezért kíváncsian figyelték, hogy mire jó némi fa- és fémdarab, de a Vinca Minor Egyesület természeti értékeinkhez kapcsolódó játékai és a Csomád–Bálványost bemutató terepasztal is elnyerte a tetszésüket.
Emellett a kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták Haszmann Orsolya segítségével a bútorfestést, a Kovászna Megyei Művelődési Központnak köszönhetően a szitázási technikával készített képeslapnyomtatást, és a slam műfajába is betekintést nyerhettek.

A néptánckedvelők egy pillanatra székelynek érezhették magukat táncolva az István Ildikó és barátai által rögtönzött gyerektáncházban, ahová a felnőttek is szívesen csatlakoztak. A jó hangulatról gondoskodott még a hargitai Zugtánc csoport, a Codex Régizene Együttes és az ImproVíziók 2.2 formáció.

A rendezvény vasárnap Heves városban folytatódott, ahol hasonló sikernek és népszerűségnek örvendtek a székelyföldi előadók és kiállítók.

Heves megye, 2015. szeptember 20. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774