Székelyföld előnye a családi gazdaságok hálózatában rejlik

Agrárkonferencián vitatták meg a gazdatársadalom jelen kihívásait

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Gyergyószentmiklós adott helyet a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának Agrárkonferenciájának, amelyet a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett csütörtökön, november 3-án.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és mint házigazda örömének adott hangot, hogy a térségben került megszervezésére az egyeztető fórum, szerinte identitásunkat képezi az agrárszektor, amelynek létjogosultsága van a jövőben is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamar elnöke, Györffy Balázs moderálta a beszélgetést, bemutatva a kamara tevékenységét is, amely kiterjed falugazdász hálózat működtetésére és pályázati tanácsadásra is. ezt követően Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a versenyképesség fontosságáról és a tudás, tapasztalat célirányos felhasználásáról beszélt.

Tánczos Barna szenátor gyümölcsözőnek jellemezte a két ország közötti találkozásokat jó közösségi együttműködést eredményezve.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a magyar agrárkormányzat támogatásával hasonló rendezvényekre kerülhet sor. Mint mondta a magyar állam hiánypótló,felelős szerepvállalása nagyban segíti a helyi gazdákat. Borboly Csaba szerint a Hargita Megye Tanácsa állami feladatokat vett át, hogy segítse a gazdatársadalom fejlődését, ehhez azonban szükséges a biztos és kiszámítható jogszabály keret, a nagypolitika támogatása. – Fontos, hogy a gazdatársadalom ismerje fel szükségleteit, ismerje fel igényeit és állapítsa meg prioritásait. A jelenlegi helyzet hasonlatos az romániai autópálya építéshez. Szakaszokban épül és egyik szakasz sem visz sehonnan sehova, egy-egy kis részen könnyítve meg csupán a közlekedést, ezeket a szakaszokat össze kell kötni – hangsúlyozta a megyevezető, kiemelve, hogy mint a vidék agrárium problémáival naponta találkozó politikus fontosnak tartja az ehhez hasonló kerekasztal beszélgetéseket közösen megtalálni a kiutakat. – a mai gazdákat ma már nem csak az időjárás befolyásolja, sokkal több mindenre kell odafigyelni. Szükséges az önkormányzatok részéről a támogatás, a gazdatársadalom részéről pedig a szervezettség. Új kihívások vannak a mezőgazdaságban, ehhez szükség van szakembereinkre. A Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezett karáról és a Sapienta egyetemről kikerülő fiatal szakemberei segítenek ezen kihívásokra felkészülni, megvalósítva az ehhez szükséges tudástranszfert – mondta Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint az ország erdői és mezőgazdasági területei külföldi kézben vannak, a helyiek csupán turisták a földjükön, ezzel szemben Székelyföldön a helyi gazdák művelik meg a földet, ezért érdemes a térségbe időt, pénzt és energiát fektetni támogatva és fejlesztve a családi gazdaságok hálózatát.

Csíkszereda, 2016. november 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774