Székely termékek és néptánc a Bánságban

III. Magyar Hagyományok Napja Temesváron

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Hagyományok Napját május 28-án, szombaton Temesváron, amelyen idén is kiemelt szerep jut a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek és hagyományos mesterségeknek.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Hagyományok Napját május 28-án, szombaton Temesváron, amelyen idén is kiemelt szerep jut a székely népzenének és néptáncnak, valamint a székely termékeknek és hagyományos mesterségeknek.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának köszönhetően a tavalyi évhez hasonlóan idén is népes csapattal vesz részt a szórványmagyarság ünnepén Temesváron, a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán. 

A kiállítással egybekötött vásáron bemutatkozik több székely termelő is: a csíkszeredai Török Csaba fafaragó, Kilyén Irma székelyudvarhelyi népi bútorfestő, a csíkpálfalvi Lajos Ferenc méhész és a firtosváraljai Bálint Margit, aki lekvárokat és szörpöket készít.

A délutáni kulturális program részeként Hargita megye képviseletében fellép a csíkszentkirályi Vadrózsa néptánccsoport, csíki, szilágysági, vajdaszentiványi és szatmári táncokat mutatva be.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke köszönetét fejezte ki a meghívásnak, hisz megtiszteltetés Hargita megye számára, hogy olyan mesterségeket mutathatnak be, amelyek térségünket képviselik.

Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programját hét éve indították el, és a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínálnak együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal. A cél intézményesített kapcsolatok kialakítása volt azokkal a megyékkel, amelyekben bár a magyarság számaránya jelentős, mára az egykori többség kisebbségbe került. Ilyen értelemben alakított ki Hargita megye sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megye, később pedig Aranyosszék, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

A csatolt fotón Török Csaba fafaragó látható a II. Magyar Hagyományok Napján.

 

Csíkszereda, 2016. május 26.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774