Székely termékek Bukarestben és Brüsszelben

Kiállítás és kóstoltatás a parlamentben

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Több mint tíz féle Hargita megyei Székely terméket kóstolnak holnap, október 10-én a Román Parlament Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának ülésén Bukarestben a hazai termékek országos napján. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületével és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal közösen vesz részt a rendezvényen Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának. A termékek kiállítására 13 és 15 óra között kerül sor a parlamentben, a szakbizottság székhelyén. Az esemény újdonságnak számít, szervezéséről az idei 168-as törvény rendelkezik.

Hargita megye képviselői a Székely termékek kóstoltatással egybekötött kiállítását viszik Bukarestbe, ahol péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínálnak. A kiállítók továbbá magukkal viszik a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít. 

A hazai termékek napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán szakmai fórumot tartanak a helyi termelőknek, illetve a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben tangazdaságok látogatására viszik azokat a VIII. osztályos diákokat, akik jövőtől mezőgazdasági szakközépiskolában szándékoznak továbbtanulni. 

- Az esemény kiváló alkalom a helyi termékek bemutatására és népszerűsítésére, a Hargita megyei értékek és az itt termő egészséges táplálék megismertetésére, és nem utolsó sorban a termelők közötti kapcsolat építésére. Ugyanakkor ezen és a hasonló rendezvényeken előtérbe kerül a gasztronómiai és a hagyományos értékeink védelme és életben tartása – nyilatkozta az esemény kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.  

Október 10–11-én Hargita Megye Tanácsának főszervezésében Brüsszelben is workshopra kerül sor az élelmiszerpolitika témakörében, ahol szintén kiállítják és kóstolásra kínálják a Székely termékeket.

- Hargita Megye Tanácsa erőteljesen részt vállal a hagyományos helyi termékek népszerűsítésében, a helyi termelők segítésében itthon, a megyében, Bukarestben és Brüsszelben egyaránt. A népszerűsítés mellett olyan munkáról van szó, ami megteremti a jövőben azt a jogi keretet, ami mentén biztonságban tevékenykedhetnek és értékesíthetik termékeiket a helyi termelők – nyilatkozta a Székely termékeket bemutató rendezvények kapcsán Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Csíkszereda, 2017. október 9. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774